Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privata julkort visas upp

ÖRNSKÖLDSVIK. Tillhör du dem som tycker att det är spännande att snoka i andras post? Då kan du vända dig till Örnsköldsviks kommun, de hjälper dig. På kommunens hemsida kan du nämligen läsa alla de privata e-julkort som skickats via sidan.

Annons

Så var fallet ända till igår förmiddags, då ÖA ringde och frågade om kommunens stora generositet.
Många av invånarna i Örnsköldsvik har hittat och använt sig av den elektroniska julkortsservice, som ligger på Örnsköldsviks kommuns hemsida. Där kan du välja en bild ur kommunens
arkiv och skriva en hälsning till
någon du tycker om.

MAMMA LÄNGTAR
Vad de glada julkortsskrivarna kanske inte visste om, är att
vykortet kunnat läsas inte bara av dem de tycker om, utan av hela den andel av världens befolkning som har tillgång till internet.
En enkel sökning på ordet vykort på hemsidan resulterade i en lista med alla kort som skickats. Eller åtminstone de 200 som ryms i
resultatlistan. Gällde nyfikenheten någon särskild person gick det bra att söka på personens namn, så hittades snabbt och lätt de vykort som skickats till just denne.
Massor av spännande information att fanns hämta. Som att Mikaels mamma rimmat: Välkommen hem till jul, ska bli kul. Arne tackade John-Ture för senast och anmälde sig till hockeyn den 19 januari. Gun önskade Elinor en skön jul efter allt stök. Och Staffan, Margareta, Åke och Arnold på kommunens inköpsavdelning skickade
flera trevliga julkort till människor som de samarbetat med under året.
Stefan Sjögren, hemsideansvarig på Örnsköldsviks kommun, visste om att vem som helst kunde läsa de skickade korten.
Ja, om man vill kan man ju göra det.
Varför är det så?
Datorn skickar inte iväg själva julkortet, utan en länk som talar om att det ligger på vår server, och så kan mottagaren gå in och läsa det. Därför ligger alla korten kvar ända tills de tas bort. När man söker på ett ord på hemsidan tar sökmotorn fram alla sidor som innehåller ordet.
Alltså även julkort som skickats.
Ska det verkligen vara så här?
Självklart är det väl inte så bra egentligen, om man skriver privata saker på julkorten. Det är klart, det kan ju finnas personer som inte tycker att det är så kul.

VYKORTEN FÖRSVANN
Borde ni inte varna dem som skriver för att deras kort kan läsas på internet?
Jo, det kan man göra. Eller kan man ta bort dem från indexet. Jag ska titta över det.
En halvtimme efter ÖA:s påringning stod vykorten inte att finna. Örnsköldsviksborna får alltså från och med nu ha sina julhälsningar i fred. Nyfikna postspejare kan ju alltid försöka igen nästa år.

LÄNK
http://www.ornskoldsvik.se/

AMANDA TERMÉN

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons