Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Praktikplats: Borneos djungler

ÖRNSKÖLDSVIK. Den som gör det enkelt för sig praktiserar på pappas jobb.
Lars Sjödin och Jakob
Arevärn gör tvärtom.
De drar till Borneo för att plåta orangutanger.

Annons

Tja, det är ju inget turistmål, direkt, som vi ska till, säger de båda och skrattar.
23-årige Lars och 20-årige Jakob läser första året på medieproduktion, där det ingår en praktikperiod, som inleddes den här veckan.
På måndag drar grabbarna till andra sida jordklotet på sin praktik. Till Borneo, världens tredje största ö, delad av Indonesien, Malaysia och Brunei.

TIPS AV BRORSAN
Där ska de vara i sex veckor, har de planerat.
Ärendet: Fotografering av orangutanger.
I vår grundidé låg att åka utomlands, berättar de. Vi lade Borneo som förslag, och såg då att de där har verksamhet för apor.
När grabbarna fick igenom sina önskemål var drömmen om det annorlunda projektet i hamn.
Vi har fått en hel del tips och hjälp av min storebror som varit i Borneo i två veckor, säger Lars. Plus att vi har varit på nätet och letat också.
Fotografera orangutanger... det är sannerligen inget ämne som är taget direkt ur någon lärares förslagslåda.
Vi är först och främst intresserade av att göra spelfilm, men det här ska bli väldigt spännande. Nu när det är bara ett par dagar kvar till avresan så börjar det kännas pirrigt.

UNGARNA SÄLJS
Orangutangen kan som mest få en unge med åtta års mellanrum, och därför är den extra sårbar, om det plötsligt händer något som decimerar antalet individer.
De senaste åren har varit extra svåra. Ett särskilt klimatfenomen i Stilla havet, den så kallade El Niño-effekten, har gjort orangutangens regnskogar på Sumatra och Borneo så torra att många skogsbränder har brutit ut.
Bränderna på Borneo har kostat uppskattningsvis 30 procent av orangutangerna livet. Somliga brändes till döds. Andra flyr in i bebodda områden, där den fattiga befolkningen slår ihjäl de vuxna aporna och säljer ungarna till illegala djurhandlare.
Ungarna liknar nämligen små barn, och de klamrar sig kärleksfullt fast vid de människor som tar upp dem. Många barnlösa par i Ostasien betalar därför stora summor för ett så människoliknande husdjur.
Orangutangen skulle emellertid mycket väl kunna överleva de återkommande skogsbränderna, om det inte var för det allt överskuggande problemet att dess biotoper håller på att försvinna.

FRÅN 300 000 TILL 30 000
De senaste åren har 80 procent av regnskogen försvunnit framförallt på grund av skogsföretag, som både lagligt och olagligt avverkar de stora regnskogsträden. Samtidigt har det totala antalet orangutanger minskat från cirka 300 000 till ungefär 30 000.
Om ingenting görs nu uppskattar analysinstitutet Environmental Investigation Agency att orangutangen kommer att vara utdöd om 20 år.

INGEN LYXRESA
I Borneo kommer killarna från Örnsköldsvik att bo på ett av världens sammanlagt fem rehabiliteringscentra för orangutanger. Och det blir inte tal om sex veckor i lyx snarare tvärtom eftersom bland annat el saknas.
För en månad sedan var vi på Malta med resten av klassen, och där fick vi i alla fall lära oss att det alltid är nånting som inte fungerar. Hoppas vi kan ha nytta av det nu, resonerar de.
För att klara resan och vistelsen i Borneo har Lars och Jakob sökt stöd och tagit lån. Ett antal tusenlappar kommer de att få ta ur egna fickor; exakt hur många det blir vet de inte.
Det beror på hur mycket vi gör av med där borta.
De planerar få ihop ungefär en halvtimme med bilder på aporna och med intervjuer med sakkunniga på plats i Borneo.
Vad som sedan ska ske med filmen är det ett stort frågetecken för.
Målet är att klara av att göra en film med så hög kvalité att den duger att visa i "Mitt i Naturen".

HASSE TAVÉR

Mer läsning

Annons