Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna vill inte vara med och betala arena

Endast en säger ja, nästan hälften nej.
Det är kommunfullmäktiges inställning till de 50 miljoner
i bidrag som krävs för en evenemangsarena. De flesta anser att vård, skola och omsorg går före.

Annons

Nästan hälften, 27 av 61 av kommunfullmäktiges ledamöter, säger i dagsläget nej till de 50 kommunala miljoner som krävs för en evenemangsarena i Framnäshamnen. Det visar en rundringning som ÖA gjort. Den andra hälften, 28 personer, sade sig vara tveksamma till bidraget.
Bara moderaten Astrid Eriksson (tidigare centerpartist) är odelat positiv.
Jag tror att det är rätt satsade pengar om vi tänker långsiktigt. Vi måste få inflyttning i stället för utflyttning. Jag tror att det blir ett lyft för Ö-viks kommun.
De flesta nejsägarna, oavsett parti, tycker att det är näringslivets uppgift att bidra med pengar. Istället vill de lägga de kommunala miljonerna på vård, skola och omsorg. Ändå ställer sig många positiva till själva idén om en evenemangsarena.
Lars Olsson, även han centerpartist, är tveksam.
Vi har ett investeringsutrymme på 100 miljoner kronor per år och det ska räcka till skola, vård och omsorg. Under de här omständigheterna kan man inte säga ja. Men om det blir en större finansiering från det privata i driftskedet, så är det möjligt. I sådant fall handlar det om en engångssumma på 50 miljoner och sedan ingenting mer.
Benny Melin, vänsterpartist, säger prompt nej.
Vi har haft svårt nog att få ihop pengar till det som är kommunens uppdrag. Det här vore ett stort riskprojekt för kommunen. Dessutom har vi en snedfördelning mellan pojkars och flickors fritidssatsningar, det här blir en stor satsning på grabbsport igen.
Fem socialdemokrater vill inte kommentera eftersom de inte upplever sig ha tillräckligt med information ännu.
Kommunalrådet Elvy Söderström tillhör dem.
Vi måste få tid att gå igenom det här förslaget. Det är ingen enkel fråga att svara på. Man måste se helheten och vad det här innebär. Jag är positiv till förslaget och ser gärna att arenan byggs. Men det finansiella måste diskuteras.
Anders Källström är ordförande för arbetsgruppen som tog fram förslaget.
Hur tolkar du resultatet?
Jag vet inte om jag vill tolka det alls. Det är en förstudie som vi har gjort, på ett sätt har kommunfullmäktige ingenting att ta ställning till än. Jag hoppas att de är så pass kloka att de vill se det fullständiga materialet innan det bestämmer sig.
Arbetsgruppen har med framläggandet av förslaget slutfört sitt uppdrag. Anders Källström arbetar vidare med frågan i Modo Hockeys styrelse. Modo Hockey kommer enligt honom att ta initiativ till en diskussion med kommunen.
Det var jättebra att vi fick presentera förslaget för fullmäktige. Nu måste kommunen och Modo Hockey samlas kring ett projekt och utreda det. Jag är övertygad att med rätt inställning är det här fullt möjligt att genomföra.
Anders Källström vill inte riktigt svara på frågan om han själv anser det rätt att ta 50 miljoner ur kommunens budget till en evenemangsarena istället för att lägga dem på vård, skola och omsorg. Han tycker inte att engångsinsatsen på 50 miljoner är det intressanta, utan den framtida kostnaden per år.
Kommunen måste studera: vad kostar våra anläggningar i dag? Det som drivs i dag är inte utan kostnad. Man måste bedöma projektet när man ser det i dess helhet.
Enligt Anders Källström kommer arenabygget på sikt inte att innebära någon kostnad för kommunen, snarare intäkter i form av arbetstillfällen och flera människor som lockas till Örnsköldsvik. Nu återstår att se om han lyckas övertyga kommunfullmäktige om det. AMANDA TERMÉN

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons