Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker misshandlad

Okänd gärningman tog sig in hemma hos nämndsordförande. Politiska motiv misstänks.

Annons


En politiker i Nordmaling har sökts upp i sitt hem och misshandlats av en okänd gärningsman i natt. Anledningen ska ha varit ett politiskt beslut i kommunen, uppger SVT:s Västerbottensnytt.

Politikern sitter i Barn- och utbildningsnämnden, och enligt kommunalrådet Ulla-Maj Andersson (S) ska mannen ha talat om de nedlagda byaskolorna under misshandeln.

- Det är fruktansvärt för demokratin och för enskilda personer. Vi kan aldrig låta anarkin råda, säger Ulla-Maj Andersson.

Andersson säger till TT att hennes politikerkollega ligger på sjukhus.

- Vi tror oss veta att det har att göra med skolnedläggelsen. Mannen som misshandlade politikern ska ha nämnt det, säger Ulla-Maj Anderssson.

Misshandeln är naturligtvis polisanmäld och en förundersökning är inledd, fortsätter hon.

- Den får vi inte yttra oss om. Men det är ett faktum att politikern blev attackerad i natt.

Kommunen har kallat till krismöte. Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt misshandel och hemfridsbrott.

- Det jag kan berätta är att det i natt anmäldes en misshandel hos en person boende i Nordmalings kommun. Offret fördes till sjukhus, säger förundersökningsledare Joakim Lundberg.

- Vi har haft tekniker på plats för att försöka säkra spår och så håller vi förhör, säger Lundberg.

Medan polisen inte kommenterar brottsoffret eller motiv till misshandeln säger kommunalrådet Ulla-Maj Andersson att attacken bottnar i ett missnöje med ett politiskt beslut om kommunens skolor. Nämnden och kommunstyrelsen har ställt sig bakom att tre byskolor ska läggas ned och eleverna flyttas till tätorten.

Kommunpolitiker och tjänstemän i Nordmaling samlas i eftermiddag till krismöte. Ulla-Maj Andersson vill inte säga något om den misshandlades skador.

Enligt en undersökning som Brottsförebyggande rådet (Brå) presenterade förra året har en av sex politiker har utsatts för trakasserier, hot eller våld.

Särskilt utsatta var de personer som hade ordförandeposter. En fjärdedel av dem hade utsatts för främst hot och trakasserier. Av tillfrågade fullmäktigeledamöter uppgav 16 procent att de någon gång under 2011 utsatts för hot, våld eller trakasserier. Majoriteten av dem (79 procent) hade dessutom utsatts flera gånger.

Undersökningen visade på skillnader mellan olika politiska uppdrag. Mest utsatta var förtroendevalda inom hälso- och sjukvårdsnämnder, styrelser och socialnämnder.

Få hade valt att lämna sina uppdrag på grund av utsatthet men nästan var tionde uppgav att de undvikit att engagera sig eller att uttala sig i vissa frågor på grund av oro och rädsla. Ett klart hot mot demokratin, enligt Brås utredare. (TT)

Mer läsning

Annons