Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisens vittnesmål höll inte

Tingsrätten friar en 26-årig man från grovt rattfylleri trots att en polis vittnar om att han körde. En kompis till 26-åringen tar på sig skulden.

Annons

Den 4 maj i år var 26-åringen, bosatt på en ort utanför Örnsköldsvik, på fest. Och blev berusad. Han och tre andra män åkte i väg i hans bil men de blev snart stoppade av en polispatrull som utlarmats för att kontrollera aktuell bil.

En polisman vittnar om att föraren hoppade ur bilen när den stannat och sprang bakom ett garage, där han greps. Föraren var berusad och enligt polismannen var det 26-åringen som försökte fly.

Eftersom 26-åringen hade 0,81 milligram alkohol per liter utandningsluft och dessutom saknade behörighet att köra bil åtalade åklagaren honom för grovt rattfylleri och olovlig körning.

Men tingsrätten ogillar nu åtalet.

26-åringen förnekar brott och säger att han satt i baksätet på bilen medan mannen A satt bakom ratten. Mannen B har i förhör också uppgett att 26-åringen satt med honom i baksätet samt att A körde. A själv har uppgett under ed att det var han som körde, berusad och utan körkort. Att han hoppade ur bilen, sprang bakom ett garage och gick genom ett skogsparti till en pizzeria för att ringa efter skjuts.

Den fjärde mannen ska ha legat däckad i bagaget.

Tingsrätten skriver att polismannens redogörelse för gripandet är tydlig och detaljerad men det finns utrymme för att han misstagit sig, och i och med A:s och B:s vittnesmål är det inte ställt utom rimligt tvivel att det var 26-åringen som körde.

Ett beslag av några flaskor sprit och vin ska också hävas.

Mer läsning

Annons