Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen varnar för Afrika-brev

Örnsköldsvik. Ett brev betyder så mycket. Men inte det som Börjes lanthandel i Nyliden häromdagen fick på sin fax. Trots löften om att få 42,5 miljoner som tack för hjälpen med att föra ut pengar ur Sydafrika.
– Liknande brev har varit i omlopp i många år. Och dessa ska man akta sig för. Avsändaren är bara ute efter att länsa dina bankkonton, varnar polisinspektör Lennart Selling.

Annons

Häromdagen kom ett märkligt brev på engelska till faxen hos Börjes lanthandel i Nyliden. Avsändare var Anthony Mbali som uppger sig bo i Sierra Leone. Och någon sådan person har aldrig Börje och Gunilla Hammarlund ens hört talas om.

STORA PENGAR ATT TJÄNA
Man undrar förstås hur de kommit över adressen till vår firma, säger Gunilla Hammarlund. Den påstår sig avsändaren ha hittat på World trade center i Johannesburg.
Redan på första raderna framgår det att brevet är konfidentiellt. Och att familjen behöver hjälp. Och hjälper man till finns det stora pengar att tjäna. Närmare bestämt 42,5 miljoner. Dessutom finns det ytterligare en summa som ska täcka omkostnaderna för besväret att hjälpa till med att föra ut 170 miljoner ur landet.
Pengar som är avgörande för hur Anthony Mbali och hans brors liv och framtid kommer att gestalta sig. Därför skulle Mbali vara ytterst tacksam om han fick assistans från Börjes i Nyliden. Pengarna skulle föras över till deras personliga eller företagets konto.
Och i sådana fall behöver man ett kontonummer. Konton som man sedan tömmer, säger Lennart Selling.

SVARAR INTE PÅ BREVET
I brevet skriver Anthony Mbali att man lever i Sydafrika som politiska asyl-sökanden och man inte har finasiella rättigheter till pengarna. Detta gör det omöjligt att investera kapitalet i landet.
Historien om vart pengarna kommer i från är också högst osannolik. Mbalis far, som var brigadgeneral, ska efter sin död ha efterlämnat miljonerna som finns i ett kassaskåp hos ett säkerhetsbolag i Johannesburg.
Vi kommer inte att svara på brevet. För det här kan inte vara annat än ett försök att lura en på pengar, säger Gunilla Hammarlund.
Lite då och då får polisen rapporter om personer som fått så kallade Afrika-brev. Rådet är att inte svara på brevet. Men för vissa har frestelsen att kunna tjäna 42,5 miljoner för stor och det har i några fall resulterat i att deras konton har länsats.
Även tv har uppmärksammat breven.
Börjes lanthandel har inte gjort någon polisanmälan.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons