Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen: Skräm inte upp barnen

/

Polisen uppmanar föräldrar i Domsjöområdet att vara försiktiga när de talar med sina barn.

– Tala om det, men skräm inte barnen, säger Annica Odelind.

Annons

Polisen i Örnsköldsvik fortsätter att bearbeta tips, som kan ge ljus över anmälningarna om ofredande av barn i Domsjöområdet. Samtidigt som tips kommer in har även ytterligare ett fall anmälts – som gäller en pojke i tolvårsåldern.

– Föräldrar har anmält att pojken vid tre tillfällen ska ha känt sig förföljd när han varit på väg hem från skolan. Det ska handla om en mörkklädd person och det ska ha inträffat i närheten av Geneskolan, säger Ann-Jeanette Arnkvist, polisens förundersökningsledare.

Både Ann-Jeanette Arnkvist och Annica Odelind, informationsansvarig vid polisen i länet, tycker att det gäller för vuxna att försöka hålla det som har inträffat på en lagom nivå.

– Självklart ska alla vara observanta, men människor – både vuxna och barn – måste ändå kunna vistas utomhus, säger Ann-Jeanette Arnkvist.

Annica Odelind anser att det är viktigt att föräldrar talar med sina barn, framför allt så de inte blir rädda.

– Vi vet av erfarenhet att när det skrivs om sådana här saker finns det en tendens att det plötsligt kommer in fler anmälningar. I många fall har det inte hänt något mer, säger hon.

– Men – och det är jätteviktigt:

– Jag säger att det inte finns belägg för att det ska vara så den här gången. Det är av största vikt att ta det här på allvar, säger Annica Odelind.

Annica Odelind tycker, inte minst som småbarnsmamma, att det är viktigt att vuxenvärlden funderar på hur information av den här typen förmedlas.

– Man måste tala med sina barn om det som står i tidningen. Det finns en enorm chans att det blir ryktesspridning. Det är ungefär som när man viskar en person i örat och när det kommer till den tionde, då är det något helt annat.

– Som förälder måste man vara medveten och ha koll. Det är inte klokt om inte barn kan gå ut och leka. Det gäller att tänka till.

Hon säger också att det finns en uppenbar risk med sociala medier.

– Har man läst en gång är det bra. Punkt, säger hon och tillägger att saker inte behöver delas och läsas 30 gånger på Facebook.

– Föräldrar måste vara försiktiga med sina barns oro, men framför allt ta föräldraansvar.

– Vi på polisen tar det här på allvar och det är vi som utreder.

Mer läsning

Annons