Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plugghästar går före musikbegåvade elever

Tondöv och notanalfabet? Inga problem. Är du bara studiesmart kommer du ändå in på Nolaskolans musikestetiska program, eftersom intagningen sker på betyg. Det upprör musikprogrammets lärare, bland dem Kristina Perbo.
– Det är orimligt höga betyg som krävs. Det känns hårt när vi ser vilka begåvningar som halkar utanför.

Annons

Att högt betyg går före ett gediget musikintresse i intagningen till estetiska programmets musikgren på Nolaskolan, möter protester bland både lärare, elever och föräldrar. Programmets lärare har kämpat för att få införa intagningsprov i många år.
Det känns mer rättvist att de som kan spela och sjunga kommer in, säger Kristina Perbo, musiklärare vid det estetiska programmet. Hon har vänt sig till barn- och utbildningsnämnden för att få ändring.
Det är orimligt att elever som har lagt ner mycket tid på musiken har mindre chans att få studera musik på gymnasiet, än om de istället hade suttit hemma och pluggat för att höja sina betyg.
Både lärare, elever och föräldrar vill istället fylla platserna genom en kombination av intagningsprov och betyg, som vägs ihop och avgör vem som kommer in.
Men barn- och utbildningsnämnden säger ifrån. Anders Kvarnström är ordförande, och anser att betyg är rätt sätt att ta in eleverna.
All intagning på gymnasienivå ska ske via betyg. Det spelar ingen roll vad du söker. Sedan får man ju jobba med eleverna så att de utvecklas.
Skolverket ger klartecken
Enligt Anders Kvarnström är det Skolverket som har bestämt att alla nationella program ska ta in elever grundat på betyg, något som barn- och utbildningsnämnden inte kan påverka.
Men i Skolverkets gymnasieförordning finns en paragraf som säger att Om en utbildning inom det estetiska området kräver att den sökande har speciella färdigheter, såsom t.ex. i musik, kan vid urvalet, förutom till betygen, hänsyn tas till ett färdighetsprov.
Enligt Elisabeth Ahlgren på Skolverket skulle en sådan intagning som Nolaskolans estetlärare föreslår helt klart accepteras.
Den faller definitivt inom ramen för vad vår chefsjurist skulle tycka var helt okej.
Frikvot en kompromiss
Elisabeth Ahlgren säger att det är upp till kommunerna att tolka den här paragrafen, och på många andra platser i landet tas esteteleverna in genom kombinerat färdighetsprov och betyg. Men i Örnsköldsvik har man alltså valt att inte acceptera modellen.
Däremot har intagningsutskottet i år gått med på en kompromiss, som innebär att fyra av programmets femton platser har vikts för elever med särskild musikalisk begåvning men otillräckliga betyg. Dessa så kallade frikvotsplatser är musikesteternas lärare inte nöjda med.
Det var den enda lösningen som intagningsnämnden accepterade, men vi skulle helst vilja att alla platser fylldes delvis med intagningsprov säger Kristina Perbo.
Årets sist preliminärt intagna elev har 250 poäng av 320 möjliga, vilket betyder att eleven måste vara i genomsnitt mer än Väl Godkänd i alla ämnen. Det betyder många timmars studietid framför skrivbordet istället för pianot. Amanda Termén

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons