Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planer på vindkraftsparker i havet

ÖRNSKÖLDSVIK. Nu ska svensk vindkraft flytta till havs.
Två platser som är aktuella för framtida vindkraftsparker är Norra Långrogrundet och Sydostbrotten i havet utanför Örnsköldsvik.
Ännu är det en lång resa innan de havsbaserade vindkraftparkerna kan bli verklighet.

Annons

Men gynnsamma väderförhållanden ute till havs och goda bidragsmöjligheter för den gröna elen lockar företagen att dra igång sina satsningar, trots att varken regelverk för byggandet eller de finansiella förutsättningarna vad gäller bidrag och annat är klara.
Kammarkollegiet har, som första instans, gett klartecken till mellan 7 000 och 8 000 nya kraftverk ute till havs. Därmed har startskottet gått för vindkraftsbolagens kapplöpning att hinna först till de bästa lägena.

UTE TILL HAVS
I dag finns det bara två mindre vindkraftsparker i svenska vatten. Utanför västra Gotland står fem vindkraftverk, i Kalmarsund ytterligare sju.
Ansökningarna som nu kommit in till Kammarkollegiet gäller en mängd platser i svenska vatten. Längs Norrlandskusten finns planer på vindkraftparker av varierande storlek från Söderhamn till Haparanda.
De två planerade vindkraftparkerna i våra farvatten är tänkta att ligga långt ute till havs. Sydostbrotten, där Bohus Energi ansökt om att bygga ett 30-tal vindkraftverk, ligger cirka 30 sjömil öster om Husum. Omräknat motsvarar det ungefär fem mil på landbacken.
Samma företag har också planer på att bygga något färre vindkraftverk vid Norra Långroudden, ungefär halvvägs så långt ut till havs.
Tyngdpunkten i sin satsning gör företaget längst i norr, i havet utanför Haparanda, Luleå och Piteå. Här har Bohus Energi ansökt om tillstånd för så många som 2 700 vindkraftverk.

KANSKE HÄLFTEN
Bohus Energis Sven-Olov Granholm i Grebbestad, Bohuslän tror mycket på företagets vindkraftsplaner.
Jag kan lova dig att det här blir av, säger han. Vi har den stora danska koncernen World Wide Wind i ryggen, de har stort kunnande på det här området och pengarna att genomföra planerna.
Enligt sin hemsida på nätet har World Wide Wind 18 års erfarenhet av och kompetens inom produktutveckling när det gäller förnyelsebara energikällor, såväl när det gäller finansiering som genomförande och drift.
När kan det stå vindkraftverk i havet utanför Örnsköldsvik?
Ja, säg det, säger Sven-Olov Granholm. Det är så mycket som är osäkert ännu i den här branschen. Först ska vi invänta regeringens vindkraftsproposition i mars. Men till sommaren ska vi komma igång med de första bottenundersökningarna.
Kommer ni bygga alla de 40-50 vindkraftverk ni ansökt om tillstånd för här?
Kanske inte alla. Jag är glad om vi får upp hälften av dem. Får vi upp fler blir jag ännu gladare.

PER EURENIUS

Mer läsning

Annons