Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pizzeriaägare förnekade brott

När skattemyndigheten gjorde en razzia mot pizzerior i länet hamnade en 31-årig ägare av en restaurang i Örnsköldsvik under luppen.
Revisionen gjorde att han sköntaxerats med 400 000 kronor. I går stod han inför rätta åtalad för bokföringsbrott. Men enligt åklagaren handlade det egentligen mer om ett informationsbrott.

Annons

När mannen i början av 90-talet inte fick något jobb startade han en pizzeria. Utan några kunskaper om bokföring.
Innan man tillåts starta en rörelse borde utbildning vara obligatorisk. Det förstod jag inte då, men det vet jag nu, förklarade 31-åringen.

SKATTEREVISION
Han anlitade därför ett företag som sysslar med bokföring, deklarationer och bokslut. Och dit gick han punktligt varje månad och lämnade i från sig kvitton och fakturor.
Men ändå blev det enligt skattemyndigheten fel på redovisningen under 1995 och 1996, de år som revisionen gällde. En skatterevisor som vittnade i går berättade att man vid tillslaget fann att inga kontrollremsor var sparade. Att samtliga tömningskvitton från kassaapparaten var kapade och därför saknade löpnummer.
Remsorna blev väldigt långa och därför pratade jag med bokföringsbyrån och fick rådet att kapa av remsorna eftersom uppgifterna upprepades flera gånger på remsan.
Bokföraren kunde också bekräfta att man pratat om att korta tömningsremsan. Han som expert tänkte dock inte att det löpnummer som fanns på slutet då försvann.
De uppgifter som behövdes fanns ju ändå med på remsan. Pizzeriaägaren var dessutom ovanligt ordningsam.

SAKNADE KASSABOK
På remsorna framgick det vilka pizzor som sålts under dagen. Men skatterevisorn ansåg dessutom att alla summor skulle ha noterats i en kassabok.
Intäktsredovisningen var den stora bristen. Och eftersom vi inte kunnat lita på inkomstredovisningen var vi därför tvingade till en sköntaxering, förklarade revisorn.
Hon pekade också på hur viktigt det var att varje remsa hade ett löpnummer för att veta att alla kvitton fanns med i bokföringen.
Vad som tydligen också komplicerade bilden var också att kassaregistret krånglat. Trots att kassan lagades gick den snart sönder igen. Och var sedan trasig under en längre tid.
För att komma fram till de 400 000 kronor som pizzeriaägaren nu sköntaxerats med hade man kollat upp mjölförbrukning, antalet returnerade flaskor och burkar och hur många mellanlägg som använts i kartongerna.

MISSADE HYRESINTÄKT
Detta gav oss en samlad bild som bildade underlaget för vår bedömning.
Vad som åklagaren också tyckte var märkligt var de minusbelopp som fanns i kassan.
Man kan aldrig ha mindre pengar än noll kronor i plånboken, ansåg han.
Bokföringsföretagets dåvarande ägare tyckte å sin sida att det var mycket vanligt hos mindre företagare att kassan visade minus.
Vad som dock var helt uppenbart var att pizzeriaägaren inte redovisat en hyresintäkt på 25 600 kronor. Detta upptäckte skattemyndigheten när man granskade en persons deklaration där han yrkade avdrag för motsvarande summa.
31-åringen bestrider att han gjort sig skyldig till bokföringsbrott. Men erkänner att hyresintäkten inte bokförts.
Anser rätten att han är skyldig stannar förmodligen straffet vid en villkorlig dom.KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons