Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pizzeria använde smutsig ved vid matlagning – krävs på åtgärder av kommunen

Pizzaspadar staplade vid ventilationsgaller och ved vid soporna. Miljö- och hälsoenheten i Örnsköldsvik kräver nu att en restaurang i centrala Örnsköldsvik vidtar åtgärder.

Annons

Läs också: Ö-viksbutik får bakläxa

Restaurangen Safir startade verksamheten för bara några månader sedan. De fick då ett besök av Miljö- och hälsoenheten. De anmärkte redan då, den åttonde juni, på bristande hantering av mat. När ett andra besök gjordes den tolfte juli var bristerna fortfarande kvar.

– Vi har vidtagit åtgärder efter det besöket, säger restaurangens ägare Barbro Brix.

Tydliga rutiner för hantering av kebabstock saknades när kommunen besökte restaurangen. Enligt kommunen medförde det en risk att farliga bakterier skulle växa i köttet. Något som kommunen menar måste motverkas genom tydliga rutiner kring korrekt förvaring, hantering och nedkylning.

Läs också: Pizzeria stängs efter magsjukesmitta

Veden som användes i ugnen förvarades vid besöket utomhus på samma plats som soporna. Ved som senare togs in i köket för att tillaga mat. Veden kunde ha kontaminerat pizzor och annan mat som lagas genom att sprida damm, mögel och bakterier. En risk som var speciellt stor då soporna inte förvarades i slutna kärl. De oslutna kärlen kunde ha lockat till sig både skadedjur och sprida bakterier, skriver kommunen i sin rapport.

Miljö- och hälsoenheten kräver att restaurangen upprättar en skriftlig rutin kring hanteringen av kebabstocken och veden, förbättrar rengöringen av lokalen och skapar en bättre förvaring av pizzaspadar och sopor. Något som nu ska vara åtgärdat enligt ägaren.

– Vi har diskussioner med kommunen och åtgärder är vidtagna, säger restaurangägaren Barbro Brix.

En uppföljande kontroll görs den tredje augusti. Om bristerna finns kvar då kan restaurangen krävas på vite.

Läs också: Flugor och smutsiga golvbrunnar i matbutik – nu kräver kommunen åtgärder

Mer läsning

Annons