Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pinsamt av kommunen

/

Rekommendationen att koka vattnet i Mellansel och Brandkäl är hävd.

Samtidigt som boende i områdena pustar ut får Örnsköldsviks kommun stark kritik.

– Det är pinsamt att kommunerna inte tar till åtgärder för att slippa de här problemen, säger Robert Kingfors, sekreterare i Vattenreningsindustrins mötesplats (Varim).

Annons

Den 6 oktober gick Miva ut med ett pressmeddelande som berättade att dricksvattnet i Mellansel, Brandkäl, Yttersel, Gottne, Hållen och Östansjö var förorenat. Som en säkerhetsåtgärd rekommenderades att vattnet till mat, dryck och tandborstning skulle kokas.

Föroreningen hade konstaterats i vattenreservoaren i Mellansel och som en säkerhetsåtgärd utfärdades därför kokningsrekommendationen.

Senare sa Miva att anledningen till problemet var en läckande ventil i anslutning till avstängd ledning. Vatten hade trängt igenom ventilen och på så sätt kommit ut i ledningsnätet.

I går vid lunchtid meddelade Miva att det kändes bra för bolaget att kunna häva kokningsrekommendationen även i Mellansel och Brandkäl.

"De senaste provsvaren visar att vattnet nu uppfyller de krav som ställs ur smittskyddssynpunkt. Dricksvattnet kan därför åter användas som vanligt. Därmed kan vi också konstatera att de åtgärder vi utfört haft önskad effekt. Kloreringen av vattnet kommer dock att fortsätta under ytterligare en tid, varför vattnet fortsatt kan ha en annorlunda lukt".

Miva passade också på att framföra ett tack till de som berörts av vattenproblemen runt Mellansel och Gottne.

"Deras hjälp och tålamod var värdefullt i arbetet med att komma till rätta med problemen".

Nu anser Robert Kingfors på Varim att kommunen själv på allvar ska ta sig an problemen.

– Nästan varje vecka ser jag att det någonstans i landet skrivs om vattenproblem. Det grundläggande är att politikerna på lokal nivå inte fattar de beslut som krävs.

Hur menar du?

– Vattnet är för billigt, helt enkelt. Då räcker pengarna som kommer in inte till underhållet. I jämförelse med Tyskland betalar vi i Sverige en tredjedel i Sverige för dricksvattnet. Mot Danmark har vi halva priset.

Roberg Kingfors fortsätter:

– Kommunerna borde öka antal mätställen – och genomföra mätningarna oftare. Det är för sällan ett problem upptäcks med mindre än att någon tvingats uppsöka sjukhus. Invånarna, sjuhusen och industrierna kan helt enkelt inte lita på vattnet.

Fotnot: Varim är en branschorganisation för konsulter, entreprenörer och produktspecialister inom området vattenrening och vattenbehandling. Huvuduppgiften är att utvidga samarbetet inom branschen samt öka insikten hos stat, kommun och allmänhet om vikten av att rening av vatten fungerar väl och effektivt.

Mer läsning

Annons