Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärskör jubilerar

/
  • Paul Malmström har sjungit i kör i omkring trettio år. Vid jubileumskonserten kommer han sjunga solo, det blir Sanna Nielsens
  • Nils Gustafsson är äldst i Grundsunda pensionärskör.
  • Nio kvinnor och fem män träffas varje torsdag i Kyrkans hus i Husum. Det repeteras, fikas och pratas.
  • Göran Lundberg, förste dirigent, har varit med sedan kören startade och är omtyckt av körmedlemmarna. Till sin hjälp har han Irina Levant-Sundström, här på piano.
  • På repertoaren står många sånger från början av 1900-talet. Kören uppträder ett par gånger i månaden, bland annat i kyrkor och på äldreboenden.

Gemenskap, glädje och sång. Varje torsdag lyfter taket på Kyrkans hus i Husum. Då repeterar Grundsunda pensionärskör.

Annons

Den 19 oktober 25-årsjubilerar pensionärskören med sång och musik i Grundsunda kyrka.

– Jag har varit med hela tiden, sedan jag var 23 år gammal och började jobba som kantor här i Grundsunda, säger Göran Lundberg, körledare och förstedirigent.

– Vi sjunger fyrstämmigt, med alt, sopran, tenor och bas – det är inte så många körer som gör det i dag. Därför har jag sökt sånger som passar för fyra stämmor, ofta är de skrivna i början av 1900-talet.

I kören sjunger nio kvinnor och fem män mellan 74 och 90 år. Ett par gånger i månaden har de framträdanden i bland annat kyrkor och på äldreboenden.

Göran Lundberg entusiasmerar och uppmuntrar tillsammans med andradirigenten Irina Levant-Sundström, som tidigare varit konsertpianist i Sankt Petersburg,

Bland körmedlemmarna finns de som likt Paul Malmström sjungit 25 år i Grundsunda kyrkokör innan han för fem år sedan började i pensionärskören. Eller som Kerstin Söderström, som gillar att sjunga och började i kören för några år sedan.

Men det handlar inte bara om att träffas en gång i veckan och sedan spridas vind för våg.

– Här tar vi hand om varandra, vi pratar och ringer till varandra, säger Göran Lundberg.

Det händer att kören går ut och äter middag tillsammans eller besöker konserter, bland annat har de varit på operaföreställning i Gideå.

Under träffarna finns förstås tid för fika och samtal. Här firas födelsedagar, jämna som udda. För Nils Gustafsson var det 90-årsfirande tidigare i år.

– Jag är äldst men har bara varit med i kören i fem-sex år. Jag är musikintresserad och var väl en person som sjöng i kyrkan eller när det var allsång. Någon tyckte jag skulle gå med i kören, så det gjorde jag. Många av oss känner ju varandra sedan tidigare, jag har varit Husumbo i över 60 år, säger han.

För honom har kören kommit att bli ett både viktigt och trevligt inslag i vardagen.

– Kören är bra när man är ensam och vill ha kontakt med andra människor. Vi har en gemenskap som är väldigt god.

– Man blir aktivare genom att vara med i något sådant här – det motverkar åldrandet. Samtidigt är det ett engagemang att vara med i kör, det fordras att man är rustad för att vara med på framträdanden.

Det säger Nils Gustafsson innan han tillsammans med de andra stämmer upp i "Han är min sång och min glädje", en av sångerna som kommer framföras under jubileumskonserten.

Mer läsning

Annons