Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pelargoner – inte längre en tantblomma: "Intresset har spridit sig ner i åldrarna"

Tantblomman har äntligen flyttat in i finrummet – och genomgått en rejäl föryngring när det gäller kundkretsen. "Jag har ungefär 400 sorter och säljer runt hela jordklotet. Många unga människor har också fått upp intresset för blomman", säger Jeanette Lehrstrand i Östra Önska, strax norr om Husum.

Annons

Redan på Carl Von Linnés tid påstås pelargonerna ha börjat introduceras i Sverige. Sedan dess har blomman, som finns i nästan hur många olika varianter som helst, oftast förknippats med äldre damer – en myt som gärna odlaren Jeanette Lehrstrand i lilla Östra Önska, strax norr om Husum, gärna tar död på.

– Blomman har blivit ett samlarobjekt och intresset har även spridit sig ner i åldrarna. Det är inte längre bara gamla tanter som har blomman hemma, säger hon och ler.

För Jeanette Lehrstrand, som numer har egen handelsträdgård och tidigare även har haft en blomsterbutik, är blommor och växter lite av en livsstil.

Jeanette Lehrstrand säljer pelargoner land och rike runt.

– Pelargoner kan man hålla på med året om, säger hon och tillägger i nästa andetag att för henne kom intresset för ungefär 20 år sedan.

– Jag bodde i Dikanäs då, nästan på fjället. Jag började skicka mina sticklingar via post något år före millennieskiftet. Att jag kunde sälja berodde på Internet.

Sedan dess har det bara blivit mer och mer pelargoner för Jeanette Lehrstrand.

– Varje vecka brukar jag och min man skicka i väg ett par postsäckar, som har fyllts med paketerade pelargonsticklingar. Det mesta går söderut i Sverige, men även utomlands till länder där det är tillåtet att importera blommorna, säger hon.

Jeanette Lehrstrand berättar om en kund från Ostasien, som försökte göra sin beställning via det kinesiska språket.

Ungefär så här stora sticklingar av pelargoner skickas med post till samlare och intresserade – inte bara i Sverige.

– Det gick inte så bra först, men sedan återkom hon med lite svårläst engelska, typ en översättning via Google. Då gick det lite bättre, säger hon och ler.

– Den gången skickades paketet via Frankrike, där sticklingarna först luftades och tittades till.

Varför pelargonerna ligger varmast om hjärtat för blomsterodlaren i norra Ångermanland har lite med enkelheten att göra.

– Pelargoner är ju framför allt lättskötta. Det är en enkel växt på det sättet, precis som fuchsior, säger hon och påpekar att man kan ha blommorna i gång under vintersäsongen – eller låta dem vila – som också många gör.

Jeanette Lehrstrand har även kunder på andra sidan Atlanten, som hon betecknar som ständigt återkommande, liksom kunder från övriga delar av Norden.

Nästa vår ska förhoppningsvis Jeanette och Harry Lehrstrands nya blomsterbutik stå klar.

– Det har blivit populärt att samla på olika sorter, typ Mårbacka, även om det inte är lika billigt att köpa en sticking hos mig, som att köpa växter på ICA under sommarmånaderna.

– På det stora hela har jag faktiskt sålt rätt lite pelargoner när jag hade butik. Det mesta paketeras och skickas iväg här ifrån i stället. Oftast skickas blommorna i början av veckorna, för att det inte ska bli liggande hos posten över helgerna.

Ett annat knep är att inte skicka när det är för kallt – speciellt om blommorna hamnar i en postlåda när det är flera minusgrader utomhus.

I växthuset i Östra Önska trivs pelargonerna, även om det har varit upp till 60 grader som varmast i sommar i växthuset. Men så går fläkten för jämnan och vatten tas från den närliggande Husån.

– Gnugga fingrarna på de här bladen, säger hon och svaret blir en doft av mint, citrus och Coca Cola från de tre olika doftpelargonerna.

Framtiden för Jeanette Lehrstrand innebär att hon ska ha en ny butik på gården och att hon ska fortsätta med att odla fram sina olika sticklingar.

– Jag hoppas att bygget är klart till våren, säger hon och tittar på maken Harry, vars snickarkonst har kommit en liten bit på väg.

– Tanken är att ha öppet året om, säger pelargonexperten i Östra Önska, som även ska komplettera handelsträdgården och pelargonsamlingen med en loppis.

Läs mer:

"Jag älskar mina blommor men vintern är tung" – Anna om varför hon vill sälja Veda handelsträdgård

Högtryck i växthuset

40 år i blombranschen - nu lämnar Lage över

En av många brokbladiga pelargoner.

En tulpanpelargon.

Pelargonerna lever och frodas hemma hos Jeanette Lehrstrand.

Jeanettes favoritpelargoner:

► Brokbladiga pelargoner

* Stjärnpelargoner

* Rosenknoppspelargoner

* Tulpanpelargoner

* Doftpelargoner

Mer läsning