Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På lördag lyfter första charterplanet från Örnsköldsvik till Kroatien: "Hela våren är fullbokad"

Samtliga 174 platser i planet är bokade – liksom de 522 platserna på de kommande veckornas tre Kroatienflygningar. Örnsköldsviksborna har nappat på chartersatsningen till Kroatien direkt från hemmaplan.

Annons

I maj för sex år sedan började Kroatienspecialisten flyga charter direkt från flygplatsen i Örnsköldsvik. Man kan utan överdrift säga att satsningen har blivit en stor succé.

– Första planet nu på lördag är fullbokat. Det har varit fullt sedan två månader, säger en glad Haris Nuspahic, marknadschef på researrangören Kroatienspecialisten.

– Likadant är det med de tre flygningarna vi har till Kroatien i juni. Hela våren är fullbokad.

De fem charterflygen till Kroatien i augusti och september i år är också välfyllda.

– Just nu har vi 20 platser kvar på flyget 20 augusti och sju platser på planet veckan efter. På de tre flygningarna i september finns det bara ströplatser kvar.

Läs också: Fullbokat till Kroatiens sol

Det är främst sol- och badsugna resenärer i åldrarna 50+ och 60 + som väljer att flyga till Kroatien med vår- eller höstresorna. Och många är trogna återvändare.

– Vi hade väldigt bra med bokningar när vi drog igång den här satsningen år 2010. Tre år efter starten tänkte vi, "när kommer avmattningen?" Nu är vi inne på sjätte året och det ser lika bra ut.

Det börjar redan på hösten med folk som vill boka vårresor.

– De vet vart de vill åka och många åker till samma ställen år efter år. En del vet till och med vilket hotell och vilket rum de vill ha, säger Haris Nuspahic med ett skratt.

Läs också: Ö-vik fördubblar flygdestinationer

Favoritdestinationen i Kroatien för Örnsköldsviksborna är Makarska Rivieran.

– Dit reser runt 60 procent av våra resenärer. Många väljer också att bo på ön Brac. Det tredje populäraste alternativet är den lilla orten Vodice.

Robert Gyllroth, flygplatschef i Örnsköldsvik, är glad över samarbetet med Kroatienspecialisten.

– Vi tycker att det här är jättebra. Det ger en bekväm känsla att kunna flyga från hemmaorten – och att landa på hemmaorten igen när man flyger hem, inte minst.

– Kroatienresorna från Örnsköldsvik är en bra produkt, vi är stolt över att kunna erbjuda dem.

Läs också: Ving ställer in alla charterturer till Turkiet – försäljningen för dålig

Att lokala avgångar passar semesterfolket kan Liza Åström, resesäljare på resebyrån Ticket i Örnsköldsvik, intyga.

– Det mesta vi kan erbjuda under sommarsäsongen fram tills i oktober är slutsålt.

Förutom Kroatien och Split från Örnsköldsvik kan den som vill slippa ta sig till Stockholm även flyga från Umeå till exempelvis Mallorca, Cypern, Kreta, Rhodos, Turkiet och – nytt för i år – till Sardinien.

Cypern och Mallorca är särskilt populärt.

– Till Cypern åker folk nog för värmen och de fina stränderna, Mallorca är ett tryggt resmål utan oroligheter och flyktingströmmar. Det tycker folk känns bra.

Mer läsning

Annons