Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Översvämmat i Nybyn

/

Potatisodlarna i Nybyn känner sig uppgivna.
– Tio hektar potatis är fortfarande kvar i backen. Regnet kommer att kosta oss sexsiffriga belopp, säger far och son Nyström, Ulf och Stefan.

Annons

Ulf Nyström har odlat potatis runt markerna i Nybyn sedan 1978. Under åren har han också gått på en och annan ekonomisk smäll på grund av översvämningar och stora regnmängder.

Efter ett närmast idealiskt sensommarväder och en fin start på hösten, kom regnet i förra veckan som en obehaglig överraskning. Sedan har det förstås inte blivit bättre för potatisodlarna i Nybyn när Nätraån också har svämmat över

I går förmiddag satt Ulf Nyström fast med sin traktor på en av potatisåkrarna, omgiven av sjöfåglar, som hade hittat en ny omgivning i de tillfälliga konstsjöarna.

– Vattnet har sjunkit undan 15 centimeter från i går, säger han i samband med att sonen försöker dra loss honom med en annan traktor.

– Tyvärr har vi fortfarande tio hektar potatis kvar att ta upp. Men tre-fyra av dem är redan förstörda, eftersom de har varit under vatten för länge. Då kvävs potatisen, säger han.

För potatisodlarna i Nybyn är det långt ifrån första gången de drabbas av översvämmade potatisland, eftersom Nätraån rinner alldeles intill deras odlingsmark. Det har också hänt att energibolaget inte har öppnat dammluckorna vid kraftverket i ån i tid. Den här gången säger Ulf och Stefan Nyström att elbolaget har följt vattendomen.

– Jag kan väl ändå tycka att de borde ha öppnat luckorna lite tidigare än de gjorde. SMHI hade ändå utfärdat en klass 1-varning för Västernorrland, säger Stefan Nyström.

– Statkraft borde vara lite mer flexibla och ha lite musikalisk känsla. Det regnade ändå som fanken i flera dagar och det verkar som om det bara var de som inte märkte av regnet, säger Ulf Nyström och tillägger att det även handlar en hel del om fingertoppkänsla och vilja.

Ulf Nyström berättar att han har en kamrat i Finland, som också drabbades av översvämning.

– Det räknades som krisområde och han fick 70 000 euro i kompensation, säger Ulf Nyström.

För potatisodlarna i Nybyn innebär den senaste tidens regn och översvämningar en rejäl ekonomisk smäll. Ulf Nyström tror att det i slutänden kommer att röra sig om sexsiffriga belopp.

– Potatisen har stått under vatten sedan i fredags. I regel är det för lång tid för att den ska klara sig. Potatisen ruttnar helt enkelt, säger Ulf Nyström.

– Det är klart att det hade varit bra med en liten buffert i stället för en ekonomisk smäll, säger Stefan Nyström, som kom in i potatisbranschen på allvar i april i fjol – och sedan dess har han varit med och kämpat med ett översvämmat potatislager i Grindnäset och vattensjuk odlingsmark i Nybyn och Myre.

Mer läsning

Annons