Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överenskommelse sas upp med kort varsel: "Försvårar det långsiktiga arbetet"

I slutet av juni i år kom landets kommuner överens med Migrationsverket om boenden för ensamkommande asylsökande barn. Några veckor senare sades samtliga överenskommelser upp.
– Det sätt man har gjort det på försvårar det långsiktiga arbetet, säger avdelningschef Mats Gidlund.

Annons

Mats Gidlund berättar att Migrationsverkets uppsägning av avtal om boenden för ensamkommande asylsökande barn, har skapat vissa bekymmer när det gäller långsiktigheten.

Det var strax efter midsommar som bland annat Örnsköldsviks kommun fick papper på den nya överenskommelsen med Migrationsverket. För just Örnsköldsvik handlade det om en förbindelse via statlig ersättning att hålla 73 boendeplatser tillgängliga för ensamkommande asylsökande barn. Det rörde sig samtidigt om att kunna anvisa flickor mellan 16- och 17 år 3 platser och pojkar i samma ålder 70 platser.

Den 30 juni kom sedan nya papper från Migrationsverket, där det stod att regeringen hade gett Migrationsverket i uppdrag att säga upp samtliga överenskommelser mellan kommunerna.

Mats Gidlund, avdelningschef för socialt stöd, svarar att kommunen visste om att det skulle ske förändringar, men inte riktigt när det skulle komma.

– Man kan väl säga att det sätt det har skötts på försvårar vårt långsiktiga arbete. Men som sagt, det kom inte som någon överraskning.

– Men det blir svårt att planera. Det är det jobbet som blir lidande, säger han och syftar på både boenden och personal.

– Men som tur är har vi oerhört duktig personal, säger han.

Från årsskiftet har det kommit allt mindre ensamkommande asylsökande barn till kommunen och Mats Gidlund förklarar att det har att göra med landets åtstramning vid gränserna.

– I slutet av förra året kom det som mest tio barn i veckan. Hittills i år har vi tagit emot mellan fem och sju barn totalt, säger han.

Just i dag finns boenden för 73 barn i kommunen, plus ytterligare 53, som just nu finns via avtal i Åsele. Om det sedan är dessa som så småningom ska tas emot vid Skyttis, där kommunen förvärvat lokaler, är oklart.

I Migrationsverkets uppsägning av överenskommelser står det bland annat att det görs för att underlätta övergången till ett nytt ersättningssystem, som regeringen har för avsikt att införa den 1 januari nästa år.

När det gäller specifikt Örnsköldsviks kommun är avtalet uppsagt från och med den 1 juli i år, men med en uppsägningstid på nio månader.

Kommande vecka kommer en ny prognos över situationen från Migrationsverket.

– Det är prognoserna, som kommer var fjärde månad, som styr vårt praktiska arbete, säger Mats Gidlund, som avvaktar de nya kommande riktlinjerna, som just nu är ute på remiss.

Läs även: Gottne IF banar väg in i samhället för ensamkommande flyktingbarn

Läs även: Ö-viks kommun startar boende för flyktingbarn på Skyttis – för 16,6 miljoner: "En bra lösning"

Mer läsning