Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över tusen elever på yrkesmässa: "Jag har valt fordonsprogrammet, det är en hobby som blir ett jobb"

Elever från Sollefteå, Örnsköldsvik och Nordmaling fick under onsdagen chansen att skaffa sig information inför sitt gymnasieval. I Fjällräven center fanns nästan 150 unika yrken representerade.

Annons

Yrkesmässan riktar sig till niondeklassare som snart ska göra sitt gymnasieval. Felicia Söderstedt, en av projektledarna från Destination Jobb som anordnar yrkesmässan, berättar att mässan vuxit sedan förra året och att man i år har bjudit in andra kommuner. Alla nior i Örnsköldsvik, Sollefteå och Nordmaling deltar vilket betyder att det var runt 1300 besökare på årets mässa. Och att få lokala företag att ställa upp har inte varit något problem.

– Företagen har insett värdet att vara med. De jag har pratat med berättar också att eleverna ställt väldigt bra frågor och varit bra förberedda, säger Felicia Söderstedt.

Felicia Söderstedt, projektledare från Destination Jobb.

Läs också: Efter Frisör SM – Albin siktar på att bli bäst

Olof Dahlberg, också projektledare, säger att man försöker att verka för ökad jämställdhet samt visa upp det som är normbrytande. Han tillägger också att det är lätt att eleverna väljer yrken efter stereotyper, att killar till exempel väljer till transportprogrammet.

– Vi vill att de ska göra ett medvetet val och inte välja skola efter hur kompisarna valt, säger Olof Dahlberg.

Läs också: Inget Teknikcollege för Ö-vik – nu ska samarbetet med näringslivet utvecklas

Linus Hietanen och Viktor Fliesberg från Sollefteå.

Linus Hietanen och Viktor Fliesberg från Sollefteå har redan bestämt sig för vad de ska välja, nästan bestämt sig i alla fall.

– Jag har valt fordonsprogrammet för att jag varit intresserad av bilar sedan jag var liten, har alltid velat meka. Det är en hobby, så hobbyn blir ett jobb, säger Viktor Fliesberg från Sollefteå.

För Linus Hietanen lockar teknikprogrammet.

– Jag vill gå teknik med inriktning mot design, men det kan bli samhällsprogrammet också.

Här kanske vi ser två blivande ekonomer. Både Tilde Ekeving och Elin Nordin, båda från Örnsköldsvik, vill gå ett program med ekonomisk inriktning.

Från scenen genomfördes så kallade mini-intervjuer med personer som är verksamma inom populära yrken, exempel på dessa är psykolog, forskare, vd och advokat.

Mer läsning