Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över 30 stafettläkare på ett år i Domsjö

DOMSJÖ. Förra året passerade över 30 stafettläkare på Domsjö vårdcentral. Enligt Socialstyrelsen kan det vara en av orsakerna till vanvården på Sundhem.
Lennart Wiklund, pensionär och boende i Domsjö, har givit upp.
– Jag undviker så mycket som möjligt att gå till vårdcentralen nu när jag inte får träffa samma läkare varje gång.

Annons

En av orsakerna till vanvården på Sundhems servicehus var att så många stafettläkare anlitats, enligt Socialstyrelsen.
Det råder läkarbrist i Sverige i allmänhet, och Örnsköldsvik är inget undantag. Förra året anlitade Domsjö vårdcentral 32 stafettläkare, och man hade under hela förra året ingen ordinarie läkare. Stafetten fortsätter även i år.

INTE LÖNT ATT GÅ DIT
Lennart Wiklund bor i Domsjö och måste ha medicin för sin kärlkramp.
Det är rent förfärligt. Jag går bara till vårdcentralen när jag måste förnya min medicin, och undviker det annars, säger Lennart Wiklund.
Det är inte lönt att gå dit när det är olika läkare varje gång. Jag vill känna en samhörighet och ett förtroende för den läkare jag träffar. Det känner jag inte som det är nu. Dessutom vill jag inte behöva rabbla upp hela min historia varje gång.
Lennart Wiklunds fru är också beroende av sjukvård men besöker helst bara sjukhuset och sin läkare där, och inte vårdcentralen.
Förut när man gick till vårdcentralen var det tjenare Lennart, hur står det till och så vidare. Inte alls nu längre.

FINNS INGA ATT ANSTÄLLA
Benny Eriksson (s) är ansvarig politiker i landstinget, och han är också beklämd. Det är svårt att rekrytera läkare och just nu finns det inga att fastanställa.
Vi står i valet och kvalet, antingen stänger man vårdcentralen eller så får man göra den här mindre bra lösningen med stafettläkare. Men vi har inte svårare att rekrytera läkare än någon annan, det råder läkarbrist överallt, säger Benny Eriksson.
Landstinget har, som ÖA berättat tidigare, satsat på att rekrytera utländska läkare. Nu har man 25 läkare under utbildning i Polen. Benny Eriksson räknar med att de ska kunna börja jobba i februari eller mars nästa år. Dessutom försöker man få läkarstuderande att förlägga sin praktik till Örnsköldsvik med omnejd. Tills dess räknar man med att fylla tomrummet med stafettläkare. Men det är dyrt.
Dubbelt så dyrt
Jag kan inte säga exakt hur mycket det kostar, men det är helt klart dubbelt så mycket som det kostar att ha fast anställda läkare, säger Benny Eriksson.
Målet för landstinget är att de inte ska behöva anlita några stafettläkare över huvud taget.
Det är besvärligt, framför allt för patienterna, säger Benny Eriksson. Det blir jobbigt för dem att inte träffa samma läkare hela tiden.
Lennart Wiklund säger att många han känner är oroade för situationen inom vården idag.
Det är tillräckligt jobbigt att vara gammal idag ändå, för att vi ska behöva ha krångel med vården också. IDA ÖSTBERG

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons