Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osäker framtid förSandvikens stugby

ÖRNSKÖLDSVIK. Vad ska hända med Sandvikens stugby på Ulvön?
Styrelsen för Holmens semesterstiftelse, som äger stugbyn, funderar just nu över frågan. Ett alternativ som övervägs är att bara behålla en del av stugorna i framtiden.

Annons

De 22 stugorna på nordöstra delen av Norra Ulvön ligger naturskönt vid stranden, ända nere vid vattnet. Som semesteralternativ är de mycket populära, många sommargäster återkommer år efter år.
Hälften av stugorna hyrs i första hand ut till anställda inom tidigare Modo-koncernen, i dag anställda vid Holmen, Domsjöfabriker och M-real.
Övriga elva stugor är tillgängliga för allmänheten att hyra. Detta sedan länsstyrelsen på senare år gått in med pengar till takreparationer och förbättringar av kajen.
Förutom stugorna på Ulvön äger och förvaltar Holmens semesterstiftelse även fjällstugor och semesterstugor vid fina lägen ute vid eller nära Örnsköldsvikskusten. Totalt 69 stugor, fördelade på sju anläggningar.

INGA BOKNINGAR
Fram till och med årsskiftet häromveckan har allt fungerat som tidigare.
Men i och med att det inte är klart hur det blir för 2002 kan jag inte fördela några stugor, säger Bert-Åke Nilsson på Bruks sportcenter som ansvarar för uthyrningen. Jag kan bara ta emot anmälningar och vänta och se.
Innan gamla Modo delades upp i flera bolag var det koncernen som sköt till pengar för drift och underhåll. Kostnaderna fördelades sedan i förhållande till antalet anställda i respektive dotterbolag.
Hur det blir från och med i år är oklart. Efter bolagsombildningarna inom gamla Modokoncernen har långdragna diskussioner förts om vem som ska stå för kostnader och drift av semesterstiftelsens stugor och hur inflytande och beslut ska ske.
Eftersom M-real har betydligt fler anställda, 1 300 bara i Husum mot runt 250 Holmenanställda i Örnsköldsviksområdet, har företaget också betalat merparten av kostnaderna för stugornas drift och underhåll, drygt två tredjedelar.

FÖRHANDLINGSFÖRSLAG
Men i dag finns inga ordinarie ledamöter i styrelsen för Holmens semesterstiftelse som arbetar vid M-reals Husumfabrik, tidigare Modo Paper.
M-real har sin egen personal- och semesterstiftelse. Men den stiftelsen har annan verksamhet och styrelsen har inget inflytande över de 69 tidigare Modostugorna. Hur dessa ska förvaltas beslutar Holmens semesterstiftelses styrelse ensam om.
Nästa vecka ska den ta ställning till ett förslag från M-reals semesterstiftelses styrelse om framtida samarbetsformer.
Exakt vad förslaget innehåller vill inte M-real-ordföranden Ulf Nordin gå in på.
Vi har lämnat ett förslag som Holmens semesterstiftelses styrelse ska ta ställning till, säger han. Så länge förhandlingar pågår vill jag inte säga något.
Frågan om hur semesterstugorna ska skötas och finansieras har diskuterats i över ett år. På flera håll är irritationen stor över att ingen lösning kunnat nås.
Stugansvarige Bert-Åke Nilsson på Bruks sportcenter tycker att stiftelserna borde kunnat hitta en lösning långt tidigare.
Det är viktigt att vi kan behålla våra stugor, säger han. Det är bra stugor med fina lägen som de anställda utan stora kostnader kan ta sig till.

PER EURENIUS

Mer läsning

Annons