Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oroas efter besked om utvisning

/
  • Dagen före julaftonen kom papperen som sa att Iman och hennes mamma och syskon skulle utvisas.
  • Iman Al Aydi, hennes mamma och två yngre bröder ska utvisas till Ukraina, eftersom deras mamma har ukrainskt pass.

22 december fyllde Iman Al Aidi från Syrien 21 år.

Dagen efter kom beskedet från Migrationsverket.

– Vi får inte stanna i Sverige. De tycker vi ska åka till Ukraina, där min mamma är född, säger hon.

Annons

Allehanda.se har ett par gånger berättat om Iman Al Aydi, hennes mamma och två yngre bröder. I september kom de till Mellansel, efter att ha flytt från hemlandet Syrien. Sedan dess har de acklimatiserat sig, bröderna går i skolan och de slipper oron för krig och bomber.

Iman Al Aydi sa direkt att hon hoppades kunna fortsätta sina studier till farmaceut och att hon ville lära sig svenska så fort som möjligt.

Efter det negativa beskedet dagen före julaftonen säger hon att familjen inte längre vågar hoppas på att få stanna.

– Det blev ingen riktig jul för oss. Vi hade trott och hoppats på att få ett permanent uppehållstillstånd, säger Iman och tillägger att julklappar fick syskonen först på nyårsaftonen i stället.

– Vi bara grät när vi förstod att vi inte skulle få stanna. Min lillebror undrade om han inte kunde skriva till tomten och önska att vi skulle få stanna. Det var vad han kände – han märker att mamma är orolig.

I de papper familjen fick från Migrationsverket, tio sidor skrivna på svenska, står det att de ska utvisas till Ukraina, eftersom mamman är född där och också har ukrainskt pass.

– Min mamma träffade pappa när han studerade i Kiev. Och jag föddes i Ukraina, men när jag var fyra och ett halvt år flyttade vi till Damaskus, där också mina två lillebröder är födda.

– Men jag och mina bröder inget ukrainskt pass – och vi har inga släktingar där. Min mammas föräldrar lever inte längre och hon har inga syskon, säger Iman.

På frågan vad de ska göra – om inte en överklagan beviljas – svarar hon att det egentligen inte finns något alternativ.

– Vi vill stanna här. Utvisas vi är det lika bra att resa till Beirut och försöka åka bil därifrån till Damaskus. Ukraina vill inte ha oss.

– Men jag är rädd. Vi lämnade ju Syrien illegalt och det har också skrivits om oss i tidningar i Sverige. Regeringen i Syrien har koll på allt. Men vad ska vi göra? frågar hon uppgivet.

Hon säger också att det finns en anledning till att de flydde från hemlandet.

– Det är ju krig där. Det är fruktansvärt. Jag skulle kunna berätta mycket om hemskheter jag har varit med om. Självklart vill jag inte tillbaka – och inte till Ukraina heller.

Iman berättar att hon har haft en del kontakt via internet med sitt gamla hemland.

– Jag har kontakt med en farbror och en kompis. Jag har inte berättat för min pappas bror att vi ska utvisas. Jag har inte vågat. Jag vill inte göra honom orolig.

Vad som har hänt med hennes pappa vet hon inte. När de flydde jobbade han som chefsingenjör på ett statligt företag.

– Innan kriget hade vi det väldigt bra, säger hon.

Nu handlar det bara om ovisshet.

– Till Ukraina ska jag bara inte. Där finns ingen framtid för oss. Jag och mina bröder har inga ukrainska pass. Nej, nej, nej...

Familjen kan vistas i Sverige fram till den 19 januari – och rekommenderas av Migrationsverket att resa till Ukraina eller något annat land som vill ta emot dem.

– Jag hoppas att vår advokat gör allt hon kan. Jag vill inte lämna Sverige.

Annons