Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro för privatekonomin efter börsraset – bankchefen: "Sprid riskerna"

Stockholmsbörsen hade rasat med hela 7,8 procent vid stängning i måndags. Det är det största svenska börsraset på flera år, och frågan är hur det egentligen påverkar privatekonomin.

Annons

I kölvattnet av Storbritanniens folkomröstning om utträde ur EU följde en kännbar ekonomisk oro. Stockholmsbörsen rasade som mest med 7,8 procent på måndagen.

Allehanda skrev tidigare om hur Stobritanniens EU-utträde kommer påverka industrin i länet, men hur kännbara konsekvensera av Brexit kommer att bli för den enskildes privatekonomi råder det fortfarande en del frågetecken kring.

Jan Näslund, privatekonomichef på Handelsbanken i Örnsköldsvik, menar att turbulens på marknaden dyker upp med jämna mellanrum, och att det därför är viktigt att titta över sitt sparande som privatperson:

– Finansiell oro och börsnedgångar kommer alltid att komma och gå. Men har man tänkt strategiskt så kan man sprida riskerna, genom att exempelvis inte ha allt sparande i en enskild marknad eller aktiefond .

Läs även: Krönika (S): Brexit blev ”Regrexit"

Har du några konkreta tips till medelinkomsttagare för att tackla krisen?

– Det är ju så att i inledningen av en sådan här orolig period, då famlar alla efter någon form av riktning. Jag tror att när de första inledande veckorna av spekulationer lägger sig, då blir det lättare att kunna ge lite tydligare råd.

Problemet enligt Näslund är bland annat att börsens svängningar är svåra att förutspå. Redan under tisdagen hade Stockholmsbörsen börjat återhämta sig, med en stigning på 2,5 procent.

Är det viktigt att inte agera drastiskt med sin ekonomi i det här läget?

– Det kan vara så att det absolut bästa just nu är att kliva av börsen och ställa sig vid sidan om. Men problemet då är ju att det kan visa sig att marknaden lugnar sig och kanske börjar stiga igen. Så det är oerhört svårt att veta när det är läge att kliva på igen. Och den kunskapen besitter ingen, skulle jag säga. Det handlar om tur.

– Ett tips är att försöka placera kontinuerligt, så att man inte sätter av sitt sparande vid ett enda tillfälle. På så sätt sprider man också ut riskerna.

Läs även: Starka reaktioner från länsbor i Storbritannien efter Brexit

Många svenskar investerar i bostäder. För Örnsköldsviksbor kan bostadsinvesteringar vara ett sätt att placera kapital, speciellt med tanke på att de stigande bostadspriserna ännu inte kommit ikapp storstadsregionerna.

– Tittar man på indexen på genomsnittsinkomsten i förhållande till bopriserna, så ligger Örnsköldsvik fortfarande väldigt bra till. Och att köpa bostäder är en investering som på sikt kan ge bra avkastning, vilket vi sett är en tydlig trend i Sverige, säger Jan Näslund.

Mer läsning

Annons