Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örnsköldsviksföretag varslar

Delta Eltech i Örnsköldsvik har varslat 20 anställda.
– Det handlar om det vanliga klassiska – arbetsbrist, säger Magnus Sedin, produktionschef.

Annons

I slutet av förra månaden tvingades Delta Eltech, som har två avdelningar, en för elektronik och en för kraft, att varsla 20 anställda.

– Det var i slutet av förra månaden, som vi var tvungna till den här åtgärden. Det handlar om 19 kollektivanställda och en tjänsteman, säger Magnus Sedin.

Sammanlagt har företaget i dag 62 anställda, men i början av januari, när de första beräknas gå hem, reduceras styrkan med en tredjedel.

– Vi jobbar stenhårt för att lindra det här så mycket som möjligt och har redan på kort tid märkt av en viss orderuppgång, säger Magnus Sedin.

– Och vi arbetar aktivt med våra viktigaste kunder för att se vilka möjligheter som finns. Positiva signaler finns, men så länge inga papper är påskrivna kan man aldrig vara säker.

– Vi kan inte leva på öppenhet. Vi måste ha saker på papper, säger han.

Just nu är företaget inne på de sista veckorna med en normal beläggning.

– Det kommer att börja märkas inom en kort tid att jobben börjar tryta.

Enligt Magnus Sedin är det inget ovanligt i att företaget tvingas att varsla och han säger att de har varit med om liknande händelser både 2009 och 2012.

– 2009 varslades 16 personer. I slutänden blev det bara en som fick sluta, säger han.

På frågan om det finns någon chans att även de här varslen kan undvikas, svarar han "absolut".

– Den närmaste tiden får avgöra, säger han.

Samtidigt säger Magnus Sedin att om jobben skulle dyka upp snabbare än förväntat, finns det en stor akilleshäl i att företaget har svårt att få tag på material på grund av långa ledtider från underleverantörer, det vill säga de elektroniska komponenter man jobbar med.

– Det är där en del av våra problem finns – framförhållningen från våra kunder, säger Magnus Sedin och tillägger att de också är beroende av sina kunders framförhållning.

– Våra kunder vill också, så klart, ha säkra besked av sina kunder.

Mer läsning

Annons