Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örnsköldsviks kommun planerar att införa ramscheman

/

Stefan Häggblad har ett förslag.
Men han bör nog inte gå ut för brett och fråga om lämpligheten i det.
För då är det bara att lägga ned.

Annons

– Ja, det har blivit livat redan. Trots att det här bara är ett väldigt löst förslag. Men samtidigt måste man ha förståelse för att det finns de som reagerar.

– Det är sunt – och det är bra att intresse finns för de här viktiga frågorna som berör kommunens elever.

Örnsköldsviks kommuns skolskjutsansvarige Stefan Häggblad får frågan om vad som är på gång inför nästa läsår. Ekonomin är ett svårt kommunalt kapitel – och då finns inga heliga avsnitt. Inte ens skolskjutsen kan känna sig säker.

Han funderar ett slag och svarar att han inte är säker på att det kommer att bli så stora förändringar mot dagens förutsättningar.

– Det kom mycket nytt inför läsåret 2010/2011. Nu har vi två saker som är på gång, men jag kan inte säga OM eller NÄR det blir förändringar.

Berätta!

– Det kommer att bli förändringar när det gäller den skolskjuts som bedrivs med taxi. Det nya ska träda i kraft om ett par år. Vi ska göra det bästa, men ekonomin styr – och där blir det förändringar.

Till det sämre för eleverna?

– Det finns risk att många kommer att tycka det, tyvärr.

Vad är det andra ni har på gång?

– Vi ska gå ut mot grundskolan och försöka införa ramscheman. För att spara in på fordon ska vi undersöka om ramscheman kan införas. Det kommer i så fall att innebära att en del elever kan få vänta på sin transport.

Hur länge?

– Så kort tid som möjligt. I den här frågan har vi ett viktigt samarbete med skolan. Ännu så länge är det här ett arbetsmaterial. Det kan ske något till nästa höst, men det är för tidigt att säga mer än så.

Vad har kommunen för regler att hålla sig till? Hur tidigt för eleverna komma till skolan med skolskjuts – och hur länge kan de få vänta?

– Från förskolan till årskurs två är det 45 minuter före och efter skolan som gäller. Från trean och uppåt finns inga gränser.

– Kommunens skolledare känner till tankarna. Vi har redan nåtts av reaktioner från föräldrar som undrar. Det här kommer att bli ett givande och ett tagande.

Hur resonerar du?

– Skolan har tillsynsansvar både före och efter skoltiden; så vi ska inte införa något som gör att vi vinner bara lite på ena sidan – och förlorar stort på den andra.

Mer läsning

Annons