Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Orimligt att vi ska lägga ner”

ÖRNSKÖLDSVIK. Friska Viljor har inga tankar på att ge upp planerna på en ny anläggning.
– Vi äger en hoppbacke och vill fortsätta bedriva backhoppning, säger föreningens ordförande Åke Johansson.

Annons

Åke Johansson vill inte delta i en offentlig debatt i ärendet.
De lösningar som skapas görs i förhandlingar mellan Friska Viljor och Banverket, säger Åke Johansson.
Tiotals miljoner på 58 ungdomar som ägnar sig åt backhoppning.
Snart kommer den nuvarande backen att jämnas med marken. Och en helt ny anläggning kommer att byggas upp. Många hävdar att det är slöseri med pengar och att det finns bättre sätt att nyttja pengarna på.
Vi har hamnat i skottgluggen. Vi har inte bett om att få en järnväg genom vår anläggning, vi hade gärna varit kvar, säger Bo Grimholm, ledare i Friska Viljor och ordförande i Svenska Skidförbundets nya kommitté för backhoppning och nordisk kombination.
Apropå beskyllningarna om att Friska Viljor på något suspekt sätt skulle ha kommit över anläggningen är det så att för sju, åtta år sedan bedrev kommunen en policy om att ansvaret för drift och underhåll av idrottsanläggningar skulle föras över till föreningarna. Därför fördes Paradiskullen och alla anläggningar utom tre över i föreningarnas ägo. Nu råkar vi få en järnväg på vår anläggning, då startar debatten i media om det verkligen är rätt att den ska ersättas, säger Bo Grimholm.

ORIMLIGT LÄGGA NER
Det är bara en månad kvar till byggstart. Det är inte för sent att tänka om.
Men Friska Viljor har redan tänkt till.
Att bygga Botniabanan kostar åtskilliga miljarder. Då har de givetvis kalkylerat med konsekvenser. Friska Viljor är inte de enda som kompenseras, säger Bo Grimholm. I debatten som förs begär man att vi lägger ner verksamheten. Det är orimligt.

SER MÅNGA FÖRDELAR
FV:s landslagshoppare Rickard Fröier berättar att han inte får uttala sig om frågan, men han tror att de nya backarna blir ett lyft, inte bara för sporten utan för hela kommunen.
Det innebär bara positivt. Vi får en toppmodern anläggning på hemmaplan där vi kan konkurrera med andra. Den skulle till och med kunna ge Örnsköldsvik världscuptävlingar igen, säger Rickard Fröier.
Han berättar att intresset för backhoppning växer och utomlands är sporten mycket stor.
Anläggningen i Örnsköldsvik är den enda som riktigt fungerat och använts kontinuerligt året runt. Klubben är överlägset bäst i Sverige. Tas backe efter backe bort dör sporten ut, säger Rickard Fröier. Ulf Häggqvist

SOFIA GÖTH

Mer läsning

Annons