Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Önskelistan är lång

/
  • Det senaste tillskottet är den nya fotbollshallen. Men föreningslivet vill ha mer av kommunen – ytterligare miljoner till hallbyggen.

Det behövs hundratals miljoner till prioriterade investeringar.

Samtidigt blir önskelistan från föreningslivet allt längre.

Annons

Kommunen behöver rusta upp grundläggande infrastruktur för miljoner. Underhållet av gator och vägar är ordentligt eftersatt.

Därtill behövs ett nytt vård- och omsorgsboende för de svårt sjuka äldre.

I budgetplanerna till 2016 finns investeringar för över 300 miljoner kronor som ej är fullt ut finansierade i dagsläget. Ett nytt äldreboende kommer exempelvis kosta över 100 miljoner.

Det hela är en balansgång. Samtidigt som investeringar gör kommunen mer attraktiv så vill kommunen amortera på sitt stora skuldberg (drygt 4,2 miljarder kronor).

Det ekonomiska läget har fått konsekvenser. Vallöftet om en ny skola i Bredbyn har redan fått stryka på foten.

I stället för ett nybygge i Bredbyn ska den gamla skolan renoveras för 16,5 miljoner, enligt plan.

Investeringar i kärnverksamheten, i skolor och äldreboenden, har hittills fått stå tillbaka för hallbyggen. Det blir så när,

Många ropar efter kommunpolitikerna – Inte minst föreningslivet, som ber om miljoner:

Möjligtvis kan de unga i Bredbyn kompenseras genom att kommunen bidrar med pengar till en aktivitetshall på Olympia. En totalkostnad om 5 miljoner kronor har nämnts i sammanhanget.

– Vi ska sätta oss ned med Anundsjö IF och föra en dialog. Ingenting är ännu bestämt, säger Leif Lindholm (S), ordförande, kultur- och fritidsnämnden.

Hallbyggen och föreningsliv ligger på hans bord.

Parallellt med planerna i Bredbyn finns den muntliga överenskommelsen med Björna IF. Kommunen har sagt sig villiga att gå in med cirka 7 miljoner kronor för en aktivitetshall i Björna.

Därtill har S lovat en skatepark i centrum för 4 miljoner under nästa år. Det har även aviserats upprustningar av Skyttis, och byte av konstgräsmatta för strax under 5 miljoner.

Sedan tidigare ligger kommunen ute med drygt 4 miljoner för ett hockeymuseum och närmare 10 miljonerna till Isalliansen. Så här skriver kommunen om Isalliansens hallplaner:

"Varken finansiering eller eventuell framtida ägare är klart i nuläget och det sistnämnda kan bli en svår nöt att knäcka, eftersom det innebär ett stort ansvarstagande för fastighet; drift och skötsel."

– Den stora utmaningen för föreningarna är att få långsiktig ekonomi i sina anläggningar, säger Leif Lindholm.

Även kommunen har svårt att få kalkylerna att gå ihop. Intäkterna från sport- och simhallar ligger på 47 procent av budgeterade 2 miljoner, enligt tertial två. Intäktsbortfallet är till största del kopplat till den nybyggda fotbollshallen.

Men allt handlar ju inte om idrott. I dagarna försökte Örnsköldsviks Musiksällskap återigen väcka liv i frågan om att bygga ett kulturhus i staden.

Kultur- och fritidsavdelningen är inne på samma linje och har avsatt 100 000 kronor för en förstudie.

För kommunens räkning håller nu en konsult på att ta fram en prototyp till ett virtuellt kulturhus, som ska presenteras för politikerna i november.

Mer läsning

Annons