Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ombyggnad dubbelt så dyr som beräknat

ÖRNSKÖLDSVIK. Ombyggnaden av JBN-huset på Fabriksgatan 7 för socialförvaltningens räkning kommer att bli dubbelt så dyr som beräknat.
I stället för 600 000 kronor ser kostnaderna ut att bli 1,2 miljoner kronor innan det är dags för inflyttning i februari nästa år.

Annons

BJN Projektteknik AB beräknade kostnaderna till 600 000 kronor i april i år. Samma företag har i november, sedan ombyggnaderna kommit ungefär halvvägs, beräknat kostnaderna till 1,2 miljoner kronor.
Ingenjör Rickard Andersson, tekniska kontoret, säger emellertid att ingen skugga ska falla över BJN. Anledningen till att bygget ser ut att bli dubbel så dyrt är en mängd tillkommande arbeten.
När första beräkningen gjordes handlade det om att flytta in i stort sett i ett befintligt hus med smärre åtgärder i form av ommålning, tapetsering och en och annan mindre anpassning. Kommunen var beredd att flytta in i en byggnad i befintligt skick.
Under hösten har en lång rad arbeten tillkommit. Bland annat har ett valv som tidigare varit arkiv bilats bort och det kostar stora pengar. Dörrarna måste bytas ut eftersom kravet om sekretess måste uppfyllas. Belysningen måste byggas om helt för att klara moderna krav och så vidare.

LÖPANDE RÄKNING
Tekniska kontoret har inte heller tagit in vare sig totalentreprenad eller delentreprenader på bygget. Kommunen har löpande avtal med en rad firmor som utför arbete av mindre omfattning. I det här fallet är det Peab som utför erforderliga ombyggnadsarbeten, Renmarks målar och tapetserar, Rörteamet drar ledningar och Själevads el svarar för ombyggnaden av elsystemet. Alla jobbar på löpande räkning efter kommunens anvisningar.

LÄR AV MISSTAGEN
Richard Andersson medger att det är olyckligt att kostnaderna skenar iväg på det här sättet. Han säger att kommunen lär av misstagen och att en stor del av kostnaderna ligger i det valv som nu bilas bort.
Det är många olyckliga omständigheter som sammanfaller den här gången. Det här lär oss att vara mera noggranna med förberedelserna i fortsättningen. Vi försöker nu begränsa kostnaderna så långt det går och hoppas komma under de 1,2 miljoner kronor som kostnadsberäkningen för närvarande slutar på.

SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons