Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olyckskorsningen tog 58-årings liv

ARNÄSVALL. En 58-årig man omkom i går efter att ha kolliderat med en långtradare norr om Örnsköldsvik.
Olyckan skedde längs E4 i korsningen nära Hörnells möbler.
– Det är en djävulsk korsning, säger Jan Elander, chef för trafikenheten hos polisen

Annons

Det blev en fruktansvärd kollision när mannen klockan 12.30 i går skulle svänga ut på E4:an från Nederövägen. Långtradaren som kom norrifrån färdades i 60 kilometer i timmen och föraren av den hade inte en chans att bromsa eller på något annat sätt undvika krocken.

UPP OCH NED
Långtradaren träffade personbilen precis i mitten av höger passagerarsida vilket gjorde att den slungades framåt och voltade in mot vägkanten. När räddningstjänst och ambulans kom på plats låg mannen, som färdats ensam, kvar i bilen. Trots att bilen landat på taket var det inga större svårigheter att få ut den 58-åriga Örnsköldsviksbon genom ett fönster. Mannen var vid liv när han anlände till sjukhuset, men han gick inte att rädda utan avled av sina skador två timmar senare.

KLARADE SIG BRA
Långtradarchauffören har enligt uppgift från polisen klarat sig i princip helt utan fysiska skador och hade efter kollisionen också lyckats hålla tradaren på vägen.
Enligt vittnen som polisen talat med körde bilen plötsligt bara rakt ut på motorvägen utan att upptäcka faran. Eftersom det är relativt god uppsikt från utfarten tror man att mannen kan ha blivit förvirrad av en mindre lastbil som sekunderna innan svängt ut från Arnäshållet.
Den där korsningen är helt livsfarlig och vi skulle egentligen behöva stå där dygnet runt. Jag blir inte förvånad över att det smäller, säger Jan Elander.


INGA ÅTGÄRDER I SIKTE
ARNÄSVALl. Gårdagens trafikolycka är inte den första i E4-korsningen i Arnäs. Och troligen inte den sista.
Några planer på omedelbara åtgärder finns inte.
Det där är en olycksdrabbad korsning, säger Åke Landfors på räddningstjänsten.
Under de senaste åren har trafiken till och från Arnäs industriområde ökat. Överskottsbolaget, där tidigare Barnens Hus legat och Hörnells Möbler lockar många besökare varje dag. Bilister parkerar till och med längs E4 när de ska in och handla.
Annika Lind, kartritare på kommunen, tycker sig se en ökning i antalet olyckstillbud i E4-korsningen.
Det ser ut att ha blivit värre sedan Överskottsbolaget flyttade dit. Nu är det många fler som ska igenom den där korsningen.
E4 är Vägverkets ansvar
På kommunen finns inte heller några förslag på åtgärder för att förbättra säkerheten, enligt Tommy Dickens. Man väntar på Vägverket och Botniabanan.
E4 är en nationell stamväg som Vägverket har ansvar för, säger Tomas Alvebring på Vägverket i Härnösand. Men det finns inga planer på några omedelbara insatser i den korsningen. Det går hand i hand med Botniabanan.
Botniabanans bord
Vägen från trafikplatsen i Arnäs till Scandic Hotell vid norra utfarten från Örnsköldsvik är en av sträckorna som kommer att beröras av Botniabanan framfart. Under våren 2003 tror man på Vägverket att arbetet på den sträckan ska påbörjas. Då kommer E4 att breddas och höjas. Men vägbygget ligger på Botniabanans bord. De är orsaken till E4:s ombyggnation och får därför stå för projektet. Men arbetsplanen är ännu inte fastställd och tills vidare fortsätter E4-korsningen i Arnäsvall att vara en allvarlig trafikfara.

SARA LUNDVALL

Mer läsning

Annons