Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökat ansvar ger stress

Örnsköldsvik. Utbrändhet har blivit en vanlig orsak till långtidssjukskrivningar i
skolan.
– Det är lärarna med den högsta ambitionsnivån som får ta den största smällen, säger försäkringskassans Hasse Persson.

Annons

De senaste fem åren har sjukfrånvaron ökat inom alla yrken med ansvar över människor, säger Hasse Persson som är arbetsmiljökonsulent på försäkringskassan.
Inte minst inom skolvärlden har problemet med utbränd personal, eller utmattningsdepression, som det heter på fackspråk, blivit en riksangelägenhet. Larmrapport efter larmrapport har visat hur allt fler lärare och barnvårdare går in i väggen och blir sjukskrivna för flera månader framåt.
Det finns inget enkelt svar på frågan om vad de ökade sjukskrivningarna beror på. Många av lärarna i fråga anser att det beror dels på de ökade kraven som ställs på skolan, men också på att förväntningarna på lärarrollen har förändrats så snabbt.
Många av de lärare som i dag är sjukskrivna är de som verkligen brann för sitt arbete och trivdes med det, säger Persson.

FÖRÄNDRADE KRAV
Förr ansågs noggrannhet och omsorg om gruppen vara viktiga egenskaper hos en bra lärare. Nu finns inte tid att lägga ner samma omsorg på undervisning och rättning, ett faktum som bara ökar stressen hos de mest ambitiösa lärarna.
Skolan har kommit att ha en så mycket större roll i barn och ungdomars fostran, något som tidigare har varit föräldrarnas uppgift, berättar en sjukskriven lärare som vill vara anonym.
Men skolans mål och resurser går inte hand i hand, anser många lärare.
Det finns för få vuxna i skolan för den uppgift som skolan i dag har, tycker ett flertal av de lärare som ÖA har talat med.
Hasse Persson från försäkringskassan vill fokusera på de konstruktiva lösningarna i stället för att svartmåla skolan som ett enda stort problemområde. Men det betyder inte att han tycker att allt är bra.

AMBITIONSNIVÅER
Det finns knappast någon arbetsplats som har genomgått så stora organisatoriska och praktiska förändringar som skolan på så kort tid, tror han. Ta bara övergången från enmansarbete till arbetslag.
En sådan utveckling ställer höga krav på organisation och ledning för att förändringarna inte ska slå bakut efter ett tag.
Alla har hört om problemen som finns i dagens skola. Det hjälper inte någon att få höra om sådant för någon som ska försöka ta sig tillbaka i arbetslivet, säger han.
På företagshälsovården håller man kurser i aktiv sjukfrånvaro. De syftar till en aktiv rehabilitering för att förhindra att den sjukskrivne blir ännu sämre av sjukskrivningen.
Det kan vara avslappningsövningar, träning, gruppsamtal och beteendeterapi, säger Hasse Persson.
Tanken är inte att man ska sänka ambitionerna, utan att man ska lära sig att jobba utifrån de förutsättningar man har, förtydligar han. ÅSA SJÖBERG

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons