Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad tillväxt i länet

Härnösand. Lite bättre i år och ännu lite bättre nästa år.
Så lyder prognosen för
arbetsmarknaden i Väster-norrland.
– Vi väntar fortfarande på bättre tider men vi är på väg
ur svackan, säger länsarbets-
direktör Gunnar Fors.

Annons

Efterfrågan kommer att öka något under de kommande sex månaderna. Tillväxten ökar sedan ytterligare i slutet av 2002.
Mest optimistiska är byggföretag och privat tjänstesektor, men även industrin ser framtiden an med tillförsikt.
Det framgår i länsarbetsnämndens prognos över arbetsmarknadsutsikterna för 2002 och 2003 som presenterades på måndagen.

360 FÖRETAG INTERVJUADE
Prognosen bygger på intervjuer med 360 företag och arbetsställen i länet och den ljusa bilden går hand i hand med trevliga fakta som att varslen minskar och de nyanmälda lediga jobben ökar.
Allt är för den skull inte solsken.
Konjunkturinstitutet bedömer konjunkturen på ett sätt, riksbanken på ett annat. Så inte är det lättbedömt, säger Gunnar Fors.
Största risken som jag ser det är att vi har väldigt många arbetslösa i länet som har varit arbetslösa länge. Risken är att de blir kvar och inte klarar överströmningen till nya jobb. Och vi behöver öka utbildningen som inriktas på bristyrken.
Den öppna arbetslösheten spås minska till 4,2 procent av befolkningen 16-64 år för 2002 och 3,9 procent för 2003. Det motsvarar i andel av arbetskraften 5,4 respektive 5,0 procent.
Stor brist på sökande gäller till alla offentliga yrken med högskoleutbildning i länet. Läkare, tandläkare, sjuksköterskor och apotekare klassas som särskilda flaskhalsyrken.
I dessa fall är bristen så allvarlig att man riskerar stopp i produktionen och sysselsättning som hindras från att öka på arbetsställena.
Bygg och anläggning, handel, finans och uppdrag samt övriga privata tjänster och statliga tjänster är branscher som bedöms öka. I kommuner och landsting spås sysselsättningen minska svagt.

SÄMST I SOLLEFTEÅ
Sysselsättningen överlag förväntas öka i samtliga kommuner i länet. Enda undantaget är Sollefteå där en svag minskning förutses.
Inte så konstigt egentligen, säger Kjell Nygren, chef för arbetsförmedlingen i Sollefteå. Det är nedläggningen av garnisonen som visar sig på allvar nu. Till detta kommer bland annat Nova Wood som försvann i Junsele och Zeunerts som har dragit ner.
Det bästa för oss vore att få tillväxt i de små företagen, särskilt i den privata tjänstesektorn. Jag tror att turistdelen skulle kunna utvecklas mycket positivt.
I Sollefteå är 80 procent av de arbetslösa män. I myndigheternas ögon är ett av knäckproblemen för hela länet hur männen ska lockas över till sektorerna där jobben finns, alltså till traditionellt kvinnodominerade yrken inom vården, skolan samt den ökande call- och kontaktcenterbranschen.


AMS SATSAR 1,6 MILJONER EXTRA PÅ BOTNIABANAN
Härnösand.Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, satsar 1,6 miljoner kronor extra per år i fyra år för att klara arbetskraftsförsörjningen till Botniabanan.
Det är mycket angeläget att snabbt kartlägga och analysera tillgången på arbetskraft till bygget av Botniabanan, säger Ams-chefen Anders L Johansson i en presskommentar.
En dammsugning av regionen måste göras för att kunna bedöma vilken arbetskraft som finns att tillgå och vilka insatser som krävs av arbetsförmedlingen för att öka den. Det kan handla om att mobilisera arbetskraft från aktivitetsgarantin eller bland de sjukskrivna.
Ams-insatsen ska täcka även andra investeringar i Ådalsbanan och resecentra i anslutning till järnvägarna. Man räknar med att 10 000 årsarbetare behövs totalt i projekten.
Länsarbetsnämnden i Västernorrland har uppdraget att hålla i trådarna tillsammans med kollegerna i Västerbotten och alla berörda beställare, entreprenörer, fack, utbildare och myndigheter.
En länsgrupp kommer att tillsättas för arbetet. En särskild projektledare håller på att rekryteras och denne beräknas vara på plats redan inom några veckor. Klas Leffler

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons