Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad efterfrågan på sommarhus i Ö-vik

ÖRNSKÖLDSVIK. Priset på sommarstugor ökade med hela 23 procent i Örnsköldsvik under fjolåret vilket är en av de största ökningarna i landet.
– En ändrad inställning från kommunen när det gäller omvandling till åretruntboende och att det händer saker i kommunen är de troliga orsakerna, säger planeringschef Tommy Dickens.

Annons

SCB, USK och Mäklarsamfundet har tagit fram statistiken och endast tagit med kommuner där minst 20 sommarstugor bytte ägare under fjolåret. I Örnsköldsvik såldes 55 sommarstugor vilket innebär att det statistiska underlaget är betryggande.
Medelpriset för sommarstugor i Örnsköldsvik var 478 000 kronor under fjolåret. Det kan jämföras med ett snitt i länet på 372 000 kronor och ett snitt i hela riket på 637 000 kronor. Medelpriset ökade med 9 procent i riket och 9 procent även i Västernorrlands län. I Härnösand minskade priserna med 1 procent, i Kramfors skedde en ökning med 5 procent och i Sundsvall ökade priserna med 8 procent.

HÖGST I ÖRNSKÖLDSVIK
Noteras kan att medelpriset för sommarstugor nu är högre i Örnsköldsvik än i Sundsvall. Där såldes 85 objekt under fjolåret till ett medelpris på 391 000 kronor. Örnsköldsvik har nu de högsta priserna i länet på fritidsbostäder.
Det är framförallt priserna i Stockholms län som drar upp medelpriset i landet. I Nacka var medelpriset 1 806 000 kronor för fritidshusen under fjolåret.
Statistiken visar att sommarhuset är en kär klenod för svensken som äger sitt sommarhus i hela 51 år i snitt. Omsättningen är betydligt större när det gäller villor och bostadsrätter.

SNABB OMVANDLING
I Örnsköldsvik och på många andra håll i landet pågår en relativt snabb omvandling av fritidshus till permanent boende. Flera områden i Örnsköldsvik har omvandlats eller är på väg att omvandlas från fritids- till åretruntboende. När sommarstugeägare i ett område begär ändringar av planerna brukar kommunen säga ja. Det innebär som regel att ytbegränsningar för att stoppa permanent boende slopas. I allmänhet krävs också upprustning av vägar och belysning och inte minst gemensamma va-lösningar.
Kommunens ändrade inställning till boende i sommarstugeområden är troligen främsta anledningen till prisökningen, säger Tommy Dickens. Dessutom är det tydligt att det börjar hända saker i Örnsköldsvik.
Botniabanan, utnämningen av Höga Kusten till världsarv, tyskarnas planer vid Bäckfjärden, Peabs intresse för att bygga på Hamnplanen, den pågående utbyggnaden av Arken, ökad efterfrågan på villatomter med mera är tecken på att en vändning till det bättre kan noteras i Örnsköldsvik.
När bygglov för nya fritidshus beviljas i stadens närhet sker dessutom alltid en prövning som om det gäller ett åretruntboende. Det innebär att den som vill bygga måste ange godtagbara lösningar för vatten och avlopp med mera innan bygglov beviljas.

SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons