Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

... och Arbetsmiljöverket kommer akut

Konflikten mellan lärarfacken och kommunen har skärpts. Till veckan sätter sig parterna med Arbetsmiljöverket.

Annons

Arbetsmiljöverket hade planerat en inspektion av hur det funkar på skolorna i Örnsköldsvik.

Lärarfacken, Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund, har länge signalerat att arbetsmiljön på skolorna i Örnsköldsvik är bedrövlig och att lärarna är stressade.

Enligt de fackliga var nu måttet rågat.

– Jag håller med grundskolechefen Anders Fager när han sa att det olyckligt att det här ska leda till anmälningar. Sedan går åsikterna isär, säger Lars Wallin, huvudskyddsombud, Lärarförbundet i Örnsköldsvik.

– Vi såg helt enkelt inget annat alternativ än att anmäla kommunen eftersom förvaltningsledningen slutat lyssna på oss och besvara våra frågor.

Facken har gjort en så kallad 6.6.a-framställan. Det är en begäran att Arbetsmiljöverket ska ingripa omgående.

– Situationen har kulminerat över en lång tid. Det finns många exempel på när arbetsgivaren agerar helt fel. Ett exempel är att man infört vikariestopp och vill att lärare ska jobba dubbelt för att täcka upp för varandra, säger Wallin.

6.6.a är den paragraf i arbetsmiljölagen som ger skyddsombud rätt att begära ingripande om arbetsgivaren inte går med på arbetsmiljökrav. Redan på torsdag ska parterna sitta sig ned.

Gudrun Westberg är inspektör på Arbetsmiljöverket.

– Vi är ju ålagda att agera skyndsamt och ska nu samla underlag för att kunna göra en bedömning av läget i Örnsköldsvik. Sedan kommer chef och jurister här på Arbetsmiljöverket fatta beslut, säger hon.

Om Arbetsmiljöverket kommer fram till att kommunen inte skött sig som arbetsgivare kan det vara aktuellt med föreläggande eller i värsta fall ett förbud.

– Men sådana bedömningar är ju senare frågor. Först måste vi sätta oss ned med parterna och bilda oss en uppfattning kring situation. Det här handlar ju om det som skyddsombuden initialt anmält, om hög arbetsbelastning och stress, säger Gudrun Westberg.

Den bedömning som Arbetsmiljöverket ska göra handlar såväl om hur det faktiskt är ute på arbetsplatserna, men även om hur man från bildningsförvaltningen arbetar med de här frågorna.

Mer läsning

Annons