Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ö-viksläkare polisanmäld

ÖRNSKÖLDSVIK. Anhöriga till en man i 80-årsåldern som avled i december förra året har polisanmält en läkare vid Örnsköldsviks sjukhus för felbehandling.
”Vi anser att patienten blivit utsatt för onödigt lidande som skulle kunna förebyggas” framgår det bland annat av den anmälan som gjorts till polisen.

Annons

För ett par veckor sedan berättade ÖA om en läkare vid Örnsköldsviks sjukhus som anmälts till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för felbehandling. Och nu kommer nästa anmälan.
Den här gången har inte de anhöriga vänt sig till ansvarsnämnden utan till polisen. En anmälan gjordes den 28 december förra året. Senare inkom också en komplettering till denna anmälan. Polisen begärde därför den 11 januari in ett yttrande från Socialstyrelsens regionala enhet i Umeå som rör den drygt 80-årige mannen.
Dottern till mannen är den som gjort polisanmälan och hon har då uppgett bland annat följande:
Anhöriga har bett personalen att grindarna ska vara uppfällda för att patienten inte skulle ramla ur sängen. Dagen efter kunde inte pappan nås per telefon och man fick då uppgift om att han hittats på golvet. När makan anländer en stund senare är mannen inte kontaktbar. En skallröntgen görs utan resultat och diagnosen blir hjärnskakning. Efter en vecka görs en ny skallröntgen som visar en stor blodpropp i lilla hjärnan.

SKICKAS HEM I BÅRTAXI
Pappan skickas hem i bårtaxi trots att tillståndet är dåligt. Taxiföraren och makan får släpa in honom i hemmet eftersom han inte orkar gå själv. Han klagar över smärtor i ryggen. Tillståndet är så dåligt att han får åka tillbaka till sjukhuset i ambulans samma kväll med njursvikt och lunginflammation. Dagen efter konstaterar jourläkaren att patienten blivit förgiftad av en alltför stor dos medicin.
Anhöriga får veta att han har maximalt två dagar kvar att leva eftersom mannens organ är näst intill ur funktion. Trots att njur- och levervärden varit normala någon dag tidigare. Man får också besked om att näringsdroppet och livsviktiga mediciner ska tas bort.
I sin kompletterande anmälan framgår det att en jourläkare som gått igenom patientens journal konstaterar att mannen fått en dos medicin som avser en person som väger cirka 70 kg trots att mannen bara vägde 40 kg.

SKYLDIG TILL BROTT
Jag anser att ansvariga för misstaget inte har anpassat dosen av medicinen till patienten gjort sig skyldig till brott, har kvinnan förklarat för polisen.
Trots att personalen informerats om att pappan var laktosintollerant fick han vid upprepade tillfällen laktos vilket gjorde honom sjuk.
En dag när dottern kommer på besök ligger pappan utan täcke och fryser. Hon ber en sköterska ta tempen på honom och den visar 36,1 grader.
Anhöriga anser också att läkaren inte visste vilken sjukdom som mannen behandlats för.
Jag vill anmäla läkaren, den ansvarige för patientens tablettförgiftning, samt de som kan ha handlat på ett sätt som i ett senare skede bidragit till patientens död. Dessa namn finns i journalen avslutar dottern sin polisanmälan.
Där framgår det att brottsrubricering är uppskjuten i avvaktan på utredning.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons