Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ö-vikskvinna åtalas – tömde mammans konto på 150 000

En 50-årig kvinna åtalas för att ha använt sin mammas pengar för eget bruk. Totalt rör det sig om 150 000 kronor.
Dessutom åtalas hon för misshandel och försökt till misshandel.

Annons

Enligt åtalet har 50-åringen missbrukat ett förtroende genom att betalat egna räkningar från mammans konto på 29 158 kronor samt överfört 113 000 kronor till sitt eget konto. Det hela ska ha pågått i Örnsköldsvik under drygt ett års tid, från våren 2010 till våren 2011.

Mamman har alzheimers och 50-åringen uppger att mamman bad henne att sköta ekonomin i slutet av 2009. Men det var inte bara mammans räkningar hon betalade utan även egna, bland annat tv-avgift, skulder och elräkningar.

– Mamma hjälper mig med mina räkningar då inte mina egna pengar räcker till, har hon uppgett i polisförhör.

De 113 000 kronorna 50-åringen förde över till sitt konto kom från en avverkning på en skogsfastighet modern ägde. Två vittnen intygar att mamman lovat ge 50-åringen pengarna till en lägenhetsrenovering. Det finns också uppgifter om att skogsfastigheten skrevs över på 50-åringen i mars 2011 i ett gåvobrev.

Mamman har dock i polisförhör sagt att hon inte känner till någon skogsförsäljning eller minns att hon skrivit över någonting. Hon minns inte heller att hon tillåtit 50-åringen att betala sina räkningar från hennes konto eller överföra pengar till sitt eget.

Det var 50-åringens syster som polisanmälde att mammans konto tömts, den 20 juni 2011. Dagen före hade systrarna, som haft en dålig relation en längre tid på grund av andra familjeangelägenheter, råkat träffas varvid bråk uppstått.

Denna dag åkte systern med sin dotter och hennes pojkvän ut till moderns stuga för att klippa gräset. Då kom 50-åringen dit, med mamman, i samma ärende.

Sedan går uppgifterna isär. Målsägandesidan uppger att 50-åringen gav sig på systern, varvid dottern och hennes kille gick emellan. Framför allt fick dottern ta emot knuffar och slag. Dagen efter uppsökte hon en vårdcentral och dokumenterade skadorna, bland annat rivsår på halsen och en svullen axel.

Mot pojkvännen måttade 50-åringen ett par sparkar mot skrevet men missade.

50-åringen menade å sin sida att det var hon som fått försvara sig, att det var systerdottern och pojkvännen som attackerade henne. Också hon dokumenterade sina skador, bland annat rivsår.

Men åklagaren köper inte 50-åringens förklaringar utan åtalar nu henne för misshandel, försök till misshandel samt trolöshet mot huvudman. Fängelse ligger i straffskalan för brotten.

Mer läsning

Annons