Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ö-vikskonkurs stoppar bensinpumpar i Åskilje

ÅSKILJE. När byn fick sina bensinpumpar i höstas fungerade de inte. I samma veva gick leverantören, ett Ö-viksföretag, i konkurs.
I dag är läget låst och parterna indragna i en ekonomisk tvist kring beställningen.

Annons

I somras försvann de gamla bensinpumparna utanför Konsum i den lilla västerbottniska byn Åskilje mellan Lycksele och Storuman.
Orsaken var att OK/Q8, som drev anläggningen, vintern innan beslutat att verksamheten inte längre var lönsam.
Men byborna lät sig inte nedslås. De bildade Åskilje Macken ekonomisk förening. Med drygt 400 000 i startkapital beställdes tre nya pumpar, två sex kubiks cisterner för bensinförvaringen och kortanläggning för betalningen i affären.
Genom att hålla liv i bensinförsäljningen hoppades byborna att de även skulle få behålla sin Konsumbutik.

TVISTAR OM NOTAN
Företaget Ö-viks Pump & Mätarservice fick uppdraget att leverera den nya anläggningen. I höstas kom bensinpumpar och annan utrustning på plats. Men anläggningen hann aldrig tas i drift. Elektroniken krånglade och innan problemen lösts gick Ö-viksleverantören i konkurs. Nu tvistar parterna om vem som ska betala kalaset. För byborna är saken glasklar. De anser att Ö-viksföretaget inte levt upp till sina löften i offerten, bland annat genom att inte leverera ny elektronik i pumparna som man lovat.
Med hänvisning till detta och att anläggningen inte fungerar, vägrar byborna i Åskilje att betala notan på 325 000 kronor. Konkursen har gjort att mackhistorien dragit ut på tiden. Så länge pumparna står kvar kan inga nya beställas och tas i drift.
Tvisten kan på sikt bli ett hot mot Åskilje Mackens ekonomiska förening. Medlemmarna kräver handling och i byn växer oron över affärens framtid.

VÄGRAR ATT KÖPSLÅ
För att trots omständigheterna komma vidare har förening anlitat en konsult som värderat mackbygget. Utifrån den värderingen har föreningen erbjudit sig att betala en mindre del av ursprungssumman.
Men konkursförvaltaren Gunnar Bodén godtar inte föreningens konsults bedömning. Han avvisar allt köpslående innan en oberoende värderingsman som kan branschen tittat närmare på mackbygget.
Det är en stor summa pengar det handlar om och jag har ett ansvar mot borgenärerna, säger han. Jag kan inte sluta uppgörelser lite hipp som happ när det handlar om andras pengar.

PER EURENIUS

Mer läsning

Annons