Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ö-viksföretagaren nekar till skattefusk

ÖRNSKÖLDSVIK. 1996 lånade företagets dotterbolag med hans godkännande ut drygt 6 miljoner kronor till ett utlandsprojekt. Nu krävs den förre vd:n på 4,9 miljoner av skattemyndigheten i form av skatt och skattetillägg. Pengar som han aldrig anser sig haft.
– Mitt stora och enda misstag var att inte underrätta
styrelsen. I övrigt finns inga belägg för att jag försökt
tömma bolaget genom att
föra ut pengar ur landet, säger företagaren.

Annons

Redan i höstas berättade ÖA om skattemyndigheternas krav. Och en fortsättning kom i lördags då det stod klart att företagarens överklagan till länsrätten avslogs. Den gällde länsrättens beslut om betalningssäkring som mannen ville ha hävt.
Man kräver 4,9 miljoner i skatt för pengar som jag aldrig haft, konstaterar företagaren som inte är fälld i någon rättsinstans.

SKULLE HA BLIVIT BRA AFFÄR
Mannen har varit aktiv företagare under många år. Och enligt egen utsago aldrig haft något otalt med skattemyndigheten. Inte förrän nu.
Under 1996 var han företagsledare, delägare och styrelseledamot i ett företag i Örnsköldsvik. Och samtidigt vd och ensam firmatecknare i bolagets dotterbolag.
När en affärsbekant som han känt i många år ville låna pengar till ett utlandsprojekt sa han ja eftersom detta betraktades som seriöst och riskfritt. Utbetalningen skedde i olika omgångar. Men lånet saknade säkerhet.
Dotterbolagets ekonomi var stabil och lånet skulle inte riskera bolagets existens. Dessutom var det en bra affär. Felet var bara att jag inte informerade styrelsen.
De lånade pengarna skulle användas i en tillverkningsindustri där även staten i det aktuella landet skulle satsa medel motsvarande 50 procent av projektkostnaden.

DÖMD TILL ÅTERBETALNING
Men någonting gick snett och lånet återbetalades aldrig. Enligt uppgift är företagarens affärsbekant begärd i personligt konkurs och lär vara helt utblottad.
Lånet finns dokumenterat i Enköpings tingsrätt i form av tre reverser. Jag vet dock inte vad han gjort med pengarna. Tingsrätten har också i en tredskodom dömt honom att återbetala lånet.
I ett tidigare skede hade företagaren fått uppgift om att pengarna skulle föras över inom 14 dagar. För att underlätta överföringen öppnade företaget ett konto i landet vilket dock tog fyra månader att genomföra.
Företagaren åkte också ned och träffade de inblandade. Och fick då besked om att pengarna skulle komma.
Det här gällde ett kortfristigt lån som när det betalades tillbaka givetvis skulle tillfalla företaget.
Och skulle pengarna mot förmodan dyka upp tillfaller dessa det företag där han tidigare var företagsledare och delägare. Han har själv sålt sina aktier i företaget, reglerat skulden och driver numera ett annat företag.
Skattemyndigheten anser att företagaren tömt det tidigare dotterbolaget och försökt föra ut pengarna ur landet. Och har därför bedömt att det varit fråga om ett löneuttag som han är skyldig att betala skatt för. Totalt nära 3,5 miljoner plus 1,4 miljoner i skattetillägg.

ÖVERKLAGAT
Jag har begärt anstånd med betalningen till dess den här historien är utredd. Men fått avslag och därför överklagat beslutet.
Det som förefaller märkligt är att skattemyndigheten i mitt tycke inte i något avseende kan styrka sin misstanke om att jag sysslat med bolagstömning. Ärendet kommer att avgöras i länsrätt eller kammarrätt och jag har gott hopp om att bli friad från skattemyndighetens krav.
Sista ordet i det här ärendet har inte sagts. Det kan dröja många år till dess.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons