Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ö-viksföretag på fallRoch-Machines tvingas begära sig själva i konkurs • Sju anställda berörs

ÖRNSKÖLDSVIK. Rock-Machines Sweden AB i Örnsköldsvik har begärt sig själva i konkurs. Företagets sju anställda väntas få gå om inte en rekonstruktion sker i någon form.
– Vi är ett offer för världshändelserna, säger vd Jan-Olof Jägbring.

Annons

Det är kris inom byggverksamheten. Det har medfört att Rock-Machines i går begärdes i konkurs. Gunnar Bodén har utsetts till konkursförvaltare.
Rock Machine har sju anställda och ägs av tre privatpersoner. Det bildades 1994 och är en avknoppning ur Hägglunds. Företaget sysslar med att utveckla och sälja tunnelmaskiner och utfraktningssystem som användas när man bygger exempelvis tunnlar för gruvor, tunnelbanor, vägar och järnvägar. Verksamheten bygger på 100 procent export.
Den senaste tiden har marknaden gått brant neråt. Den redan svaga marknadssituationen inom samhällsbyggandet som vid exempelvis vattenkraft, dricksvattendistribution, och avloppssystem har förvärrats ytterligare och givit effekten att de stora internationella byggbolagen, företagets kunder, slagit igen i allt ökande tempo.
Finns fortfarande hopp
Nästan hela världen har stoppats och bromsats vilket beror på den ekonomiska världskrisen. Världsbanken har slutat finansiera samhällsprojekt och alternativet privat kapital klarar ej av finansieringen på egen hand. När våra kunder går i konkurs vad gör man då? säger Jan-Olof Jägbring.
Han tror att terrordåden den 11 september i USA och kriget i Afghanistan har spätt på den ekonomiska och politiska oron.
Man får nog allt försöka fånga in bin Ladin. Då kanske vi kan återgå till det normala, säger Jan-Olof Jägbring.
Många av företagets projekt har fått ställas in på grund av det rådande klimatet. Han är dock hoppfull och känner sig inte främmande för en rekonstruktion i någon form.
Många stora smällar
Det pågående projektet i Latinamerika kommer troligtvis inte att stoppas. Får vi ordern innebär det en stor ekonomisk styrka och vi kan reda upp situationen. Det finns fortfarande hopp och det är inte så långt borta, säger Jan-Olof Jägbring.
Men faller inte pusselbitarna på sin plats i tid innebär det att en rekonstruktion omöjliggörs med de konsekvenser detta innebär.
Vi har fin och lojal personal, alla är arbetskamrater, säger Jan-Olof Jägbring. Det här kommer att följa normala uppsägningsregler.
I början av året fick företaget en större order från Iran till ett värde av 13,7 miljoner kronor, men projektet stoppades.
De planerade ordnarna till Mexiko och Sydafrika blev däremot av.
Vi kräver en hyfsad omsättning. Nu har vi drabbats av oerhört stora smällar. Men det är något som vi inte rår över, säger Jan-Olof Jägbring.

SOFIA GÖTH

Mer läsning

Annons