Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ö-viksbo in på miljardärlistan

/

Tar plats 125 av Sveriges rikaste.

Annons

En Örnsköldsviksbo har tagit plats på listan över landets miljardärer.

Det är inte en hockeyspelare.

Det är Åke Nordin, Fjällrävens grundare.

Tillsammans har Sveriges 136 rikaste, samtliga är miljardärer, en förmögenhet som motsvarar 45 procent av BNP.

Ingvar Kamprad, Ikea, är fortfarande ohotad etta på listan, med sina 525 miljarder kronor. Stefan Persson, huvudägare och styrelseordförande i H&M, är lika ohotad tvåa.

Och på plats 125 dyker Åke Nordin upp, med 1,1 miljarder kronor.

Men miljardärerna har inte bara ökat i antal det senaste året. De är också rikare än någonsin, med samlade förmögenheter som uppgår till 1 600 miljarder kronor - nästan 45 procent av Sveriges BNP förra året, enligt Veckans Affärers uträkningar. Som en jämförelse visar en undersökning från SEB att medelsvensson är god för lite under en miljon, med det mesta bundet i bostaden.

1 (1 förra året) Ingvar Kamprad 525 miljarder kronor.

Ålder: 87. Bor: Agunnaryd. Företag: Ikea.

Etta på listan, eftersom Veckans Affärer fortsätter att räkna honom som ensam ägare av Ikea, trots att det formellt är en stiftelse som kontrollerar bolaget. I år kom en bok som avslöjar striden mellan Kamprad och hans tre söner som handlar om de 30 miljarder kronor som är kopplade till varumärket Ikea.

2 (2) Stefan Persson 195 miljarder. Ålder: 66. Bor: Danderyd. Företag: H&M.

Tog över som vd 1982 efter sin far Erling Persson. Hade kvar den positionen i 16 år, då han avgick och ersattes av förre inköpschefen Fabian Månsson. I dag är Stefan Persson inte bara huvudägare utan också styrelseordförande.

3 (15) Torbjörn Törnqvist 65 miljarder. Ålder: 60. Bor: Genève. Företag: Gunvor Group.

Miljardärs-Sveriges meste doldis, enligt Veckans Affärer. Kallas för TT av sin personal och medarbetaren Gennadij Timtjenko kallas GT. Driver oljehandelsfirman Gunvor Group som är en gigant. Törnqvist är dessutom inbiten seglare och spenderar en del av sin förmögenhet på båten Artemis som tävlat i America's Cup.

125 (ny) Åke Nordin 1,1 miljarder. Ålder: 77. Bor: Stockholm. Företag: Fenix Outdoor.

Mer läsning

Annons