Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ö-viksbo fixade homoboende för äldre

/
  • Christer Fällman med väninnan Ann-Christine Jernberg besöker Rönnens hälsoträdgård.

Europas första seniorboende för homosexuella ska snart invigas.
Christer Fällman från Järved är mannen bakom satsningen.

Annons

Det är Regnbågens kooperativa hyresrättsförening tillsammans med Micasa Fastigheter som öppnar seniorboendet för HBTQ-personer (homosexuella, bisexuella, transpersoner och queer).

– Jag har arbetat med det här sedan 2009 och snart flyttar vi in. Att det nu blir verklighet är helt fantastiskt, säger Christer Fällman.

Det handlar om 27 nyrenoverade lägenheter fördelade på tre våningsplan på Gärdet i Stockholm. I huset finns också en vårdcentral, fotvård, frisör samt en restaurang med uteservering.

– Eftersom det är 90 personer med i föreningen har vi redan kö, Stockholms kortaste bostadskö.

– Förutom lägenheterna finns gemensamma lokaler. Här kommer det att bo äldre färgstarka människor och vara full aktivitet.

I november är det invigning, med biskop och borgarråd.

Europas första seniorboende för homosexuella 55+ har naturligtvis uppmärksammats nationellt och internationellt.

Men behövs ett riktat boende för HBTQ-gruppen?

– Uppenbarligen är det så. Trygghet är viktigt på äldre dagar. Dessvärre finns det fortfarande allt för många fördomar. Vi har människor som på äldre dagar fått lov att återvända in i garderoben igen.

– Men här i Regnbågen kommer alla att kunna vara sig själva. Min filosofi är att man ska kunna leva livet fullt ut till dess att man dör.

– Även när man är 80 år så ska man kunna bada i champagne, om man så önskar.

Från föreningar som Golden ladies och Gayseniorerna har ett HBTQ-boende stått högt upp på önskelistan.

Christer Fällman beskriver seniorboendet som en av de största bedrifterna. Men saken är den att han har gjort mycket för äldre människor och är en profil i äldrefrågor, som grundare av Sinnenas trädgård.

– Eftersom jag jobbar med och för äldre så har träffar jag äldreminister Maria Larsson ett antal gånger. Jag brukar alltid påminna beslutsfattarna om att gå till sig själv. Och ställa sig frågan, hur vill jag ha det när jag blir äldre?

Även i Örnsköldsvik går det att se avtryck av hans filosofi. Trädgårdsmästaren Christer Fällman är mannen bakom uppmärksammade terapeutiska Sinnenas trädgård vid Sabbatsbergs sjukhus.

Det är förlagan till hälsoträdgården vid Rönnens äldreboende.

– De har fått det så otroligt fint, säger Fällman om boendet.

Mer läsning

Annons