Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ö-viksbo får fackligt toppjobb

STOCKHOLM. Stefan Löfven, Örnsköldsvik, har valts till biträdande förbundsordförande för Metall och har därmed nått en mycket hög position inom svensk fackföreningsrörelse.
Han valdes vid Metalls kongress för en dryg vecka sedan och har gjort en snabb karriär sedan han tog anställning som ombudsman i Stockholm 1995.

Annons

Stefan Löfven är 44 år och var anställd på Railcar och ordförande för Metall i Örnsköldsvik innan han tog anställning som förbundsombudsman på central nivå.
Han är fortfarande skriven i Örnsköldsvik och nämns också som möjligt kommunalråd efter John Norberg och Lars Olof Olsson, båda med bakgrund inom Metall.
Stefan Löfven har lyckats bra i Stockholm. Lena Öström är hans sekreterare och när hon hör att det är hans hembygds tidning som vill ha en telefonintervju släpper tungans band.

FÖR MYCKET BERÖM
Han är en mycket duktig människa. Han är den bästa chef jag någonsin haft och jag är ändå 51 år fyllda.
Han har en mycket stark ställning här på förbundsexpeditionen och är omtyckt av alla.
Roger Frisk, ombudsman för Metall i Örnsköldsvik, säger att det är en glädje för hela kommunen att få en man i den positionen nere i Stockholm. Han är också starkt berömmande i sina omdömen.
Stefan Löfven värjer sig för ordet karriär när ÖA når honom på en mobiltelefon.
Både jag och Stig Marklund valdes till förste vice ordförande på kongressen. Eftersom det är tre år mellan kongresserna och Stig Marklund går i pension nästa år ansågs det praktiskt att göra på det här sättet. Jag tillträder således inte förrän nästa år när Stig avgår.
Stefan Löfven var förhandlingsombudsman till 1998 när han blev ansvarig för internationella frågor och fick som uppgift att besöka andra Metallförbund och metallarbetare runt om i världen. Just nu är han chef för organisationsenheten på förbundsexpeditionen med 21 anställda. Han arbetar bland annat mycket med utbildningsfrågor.
Och vilka uppgifter får du som biträdande förbundsordförande?
Det är inte helt fastställt. Den som har uppdraget nu sysslar med personalfrågor, utredningar och internationella frågor. Det ger viss vägledning. Dessutom blir det nog en hel del a-kassefrågor och frågor som rör internationell handel. Där har jag ingått i en grupp som haft överläggningar med UD om handeln.

KOMMUNALRÅD I Ö-VIK?
Vilket blir det svar om du blir tillfrågad om att bli kommunalråd i Örnsköldsvik?
Då tackar jag nej. Jag har ännu inte kommit igång med det jobb som jag valts till här nere. Men det är mycket glädjande att bli omnämnd i sådana sammanhang. Jag trodde att jag var bortglömd hemma i Örnsköldsvik efter sex år i Stockholm.
Och om du blir trugad?
Det kommer nog inte att inträffa Det finns gott om goda krafter i Örnsköldsvik som kan växa in i rollen som kommunalråd.
Nämn någon?
Nej, det vill jag inte göra.
Kommer du att ta aktiv del i valrörelsen?
Ja, helt klart. Metalls förbundsstyrelse har lagt en valplattform och när vi ser vilka frågor som är aktuella för oss inom socialförsäkringssystemen och arbetsrätten med mera ser vi att det är det socialdemokratiska partiet som kommer att få vårt stöd.
Jag är dessutom medlem i partiet. Men jag respekterar också metallarbetare som lägger sin röst på något annat parti.

MODO HOCKEY
Varför är du fortfarande skriven i Örnsköldsvik?
Därför att jag har min kära sambo Ulla i Örnsköldsvik.
Har jag glömt att fråga om något väsentligt?
Det är väl i så fall att jag är en inbiten Modoit fortfarande och gläds oerhört när Modo Hockey kommer till Globen och vinner. Jag går och tittar så ofta jag har möjlighet.

SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons