Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ö-viksbo dömd till skyddstillsyn

ÖRNSKÖLDSVIK. Brotten i sig leder normalt till fängelse i minst ett halvår. Men tingsrätten ansåg att mannens psykiska sjukdom skulle förvärras i fängelse.
Den misshandlade kvinnans tidigare sambo döms därför till skyddstillsyn och vård, samt till att betala 66 000 kronor i skadestånd.

Annons

Vid rättegången i mars i år gav den 28-åriga Örnsköldsvikskvinnan en skrämmande bild av vad som hänt mellan henne och hennes tidigare sambo.
Paret, som har två små barn ihop, bodde ihop i tio års tid. Men de sista två åren gick det snett i förhållandet.
Enligt kvinnan misshandlade mannen henne såväl fysiskt som psykiskt vid upprepade tillfällen. Vid ett tillfälle under våren 1998 ska han också ha slagit henne i ansiktet.
Hans hotelser och aggressiva uppträdande gjorde att hon till slut på allvar fruktade för sitt och de två barnens liv.

NEKADE TILL ALLT
Örnsköldsviksbon nekade vid rättegången till alla anklagelser, utom att han hotat sin sambo vid ett tillfälle i december förra året.
Att han tagit strupgrepp på kvinnan och hotat att döda henne och vid ett tillfälle även gett sken av att ha kvävt sin egen dotter med en kudde kunde han inte minnas.
Tingsrätten ansåg vid en samlad bedömning att kvinnas uppgifter var tillförlitliga och kunde ligga till grund för rättens bedömning av det som hänt.

SKYDDSTILLSYN OCH VÅRD
Utifrån vad kvinnan berättade vid rättegången fann tingsrätten därför den åtalade mannen skyldig till samtliga gärningar som han anklagats för.
Mannen dömdes för misshandel och grov kvinnofridskränkning till skyddstillsyn vid frivårdsmyndigheten i Härnösand.
Förutom skadestånd på 66 000 kronor till den misshandlade kvinnan och 500 kronor till brottsofferfonden, ska mannen även genomgå psykiatrisk behandling.
Den 28-åriga kvinnan har i dag flyttat till annan ort, har skyddad adress och är utrustad med skyddslarm.


PER EURENIUS

Mer läsning

Annons