Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ö-viks kommun anmäls: "Läget allvarligt och akut"

/

Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund anmäler Örnsköldsviks kommun till Arbetsmiljöverket.

Annons

I går, den 14 januari, skickade Lärarförbundet i Örnsköldsvik tillsammans med Lärarnas riksförbund in en begäran till Arbetsmiljöverket. Det gäller en lista med krav på åtgärder och krav riktade mot Örnsköldsviks kommun. Förbunden vill säkerställa att deras medlemmar inom grundskolan inte utsätts för ohälsa.

Förbunden anser att situationen för sina medlemmar i grundskolan gällande stress och arbetsbelastning är allvarlig och akut.

Fackförbunden berättar att de vid två tillfällen skriftligt påpekat problemen i form av en framställan om arbetsmiljöåtgärder.

Anders Fager, verksamhetschef inom grundskolan har också tagit emot skrivelsen från fackförbunden.

"Vi har vid olika tillfällen fått sammanlagt fyra svar på våra skrivelser men vi upplever inte att vi fått tillräckliga svar på våra frågor, varken vid våra möten eller i de skriftliga svaren. Vi upplever inte heller att våra krav har lett till förbättringar i personalens arbetssituation och/eller mående och nu vänder vi oss därför till Arbetsmiljöverket med krav på åtgärder", skriver huvudskyddsombudet Lars Wallin, på lärarförbundet i Örnsköldsvik.

Här är kraven i korthet

De begärda åtgärder som vi nu vänder oss till Arbetsmiljöverket med är i korthet följande;

1. Tydliggör vilka arbetsuppgifter det åligger lärare att utföra.

2. Redovisa övertidsuttag.

3. Redogör för de individuella riskbedömningar som gjorts när nya arbetsuppgifter tillförts.

4. Redogör för vilka undersökningar som genomförts, samt resultatet av dessa, avseende uttag av raster och friskvårdstimme.

Läs hela anmälan här.

Mer läsning

Annons