Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ö-viks byggprojekt av riksintresse

GIDEÅBRUK. Örnsköldsviks kommun har hamnat i fokus hos Svenska kommunförbundet för flera av de spännande byggprojekt som pågår i
staden.
Det är en av anledningarna till att Örnsköldsvik fick en av tre konferenser i landet på
temat ”Den goda bebyggelsemiljön”.

Annons

Örnsköldsvik fick utmärkelsen Årets stadskärna 2001. Dessutom pågår en intressant utveckling och omvandling av den mycket centralt belägna inre hamnen från industri- och hamnverksamhet till högskola, tjänsteföretag och inte minst ett helt nytt resecentrum. De senaste månaderna har dessutom planer på ett 50-tal lägenheter på själva Hamnplanen vuxit fram.
Det är bakgrunden till att politiker från plan- och miljönämnder från Hudiksvall, Söderhamn, Timrå, Lycksele och Örnsköldsvik varit samlade på Gideå Bruk i två dagar för att diskutera den goda bebyggelsemiljön. Syftet är givetvis att göra städerna än mera attraktiva och planera för goda boende- och arbetsmiljöer.

NEDTONAR OMRÅDE
Arkitekt Ann Lindqvist, som tidigare varit stadsarkitekt i både Gnesta och Upplands Bro, arbetar nu centralt med dessa frågor på Svenska kommunförbundet. Hon säger att stadsplanerings- och bebyggelsefrågor varit ett nedtonat politikerområde under många år. Budgetsanering samt satsningar på vård, skola och omsorg har tagit det mesta av intresset.
Nu börjar intresset för stadsplanering att vakna igen och vi vill i allra högsta grad medverka till detta från Kommunförbundets sida. Det är bra för alla med välplanerade samhällen och trivsel i boendet. Det minskar de sociala problemen och är på sikt en stort vinst för samhället.
Stadsmiljörådet är ett forum för debatt om städernas utveckling och förnyelse och där slås följande utgångspunkter fast:
Staden är demokratins arena
Stadens struktur är avgörande för en hållbar samhällsutveckling
Komplexitet och vitalitet är stadens kännemärken
Gatan, torget och parken är stadens vardagsrum
Allemansrätten gäller också i staden
Successiv förändring ger staden kontinuitet och mångfald

SOMMARSTUGOR
Sommarstugor hör också till byggande och bebyggelsekultur. Men Ann Lindqvist varnar för den trend som pågår över hela landet som går ut på att människor bygger ut och bosätter sig året runt i sina fritidsbostäder.
Det skapar problem för kommuner och enskilda när det gäller va-tekniska lösningar. Det ger behov av skolskjutsar. Det blir långt till allt. Och hur går det för den som blir änka eller änkling på ålderns höst långt ute i dessa områden?
Ett annat hett ämne är stormarknaderna. Louise Nyström medverkade med synpunkter i den frågan. Stormarknader utarmar mindre städer och landsbygden i sin omgivning. Det är dessutom svåra att stoppa om inte kommunerna i en region är överens om detta.
Syftet med konferenserna är att få politikerna att tänka till i dessa frågor. Tjänstemän är endast undantagsvis deltagare i konferenserna.
Kommunalrådet Elvy Söderström medverkade med information om bebyggelsefrågor i Örnsköldsvik och betonade vikten av att få in människornas engagemang på ett tidigt stadium. Ofta är intresset lågt när ett förslag föds. Det är först när besluten är tagna som engagemanget kommer och då kan det vara för sent.

SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons