Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ö-vik vill inte ha med Kvarken i världsarvet

ÖRNSKÖLDSVIK. Länsstyrelsen i Västerbotten vill att Höga Kusens världsarvsområde
utvidgas till att även omfatta Kvarkenområdet både på den svenska och finska sidan.
Kommunstyrelsens arbetsutskott i Örnsköldsvik avstyrkte mycket bestämt dessa tankegångar i går. Däremot har utskottet inget emot att Kvarken blir ett eget världsarvsområde.

Annons

Länsstyrelsen i Västerbotten ser fördelar med att Höga kustens världsarvsområde utvidgas. Tillsammans kan Höga kusten och Kvarken berätta om en häpnadsväckande geologisk och biofysisk historia om kustlandskap under ständig omformning på grund av landhöjningen. Den branta Höga kusten och den flacka Kvarken kan enligt länsstyrelsen ses som motsatta ändar av ett topografiskt spektrum. Kombinationen av dessa två områden ger många exempel på hur landskapet utvecklats och hur ekosystem bildats och utvecklats i tid och rum. Vasa skärgård finns
sedan 1996 upptagen i Nordiska ministerrådets rapport över tänkbara världsarv i Norden.
Kvarkenrådet bestående av myndigheter på den svenska och finska sidan har redan förberett Kvarkens världsarvsansökan enligt UNESCO:s modell.

NEJ FRÅN Ö-VIK
Kommunstyrelsens arbetsutskott i Örnsköldsvik gillar emellertid inte förslaget om en utvidgning. Utskottets bestämda uppfattning är att Höga kusten är ett namn som inarbetats sedan mer än 30 år. Världsarvet har en stark koppling till
turistområdet Höga kusten. Varumärket är tydligt och inarbetat och att koppla samman detta med ett område med flack kust kommer att förvirra och sudda ut begreppen.
Det mest ändamålsenliga, och för Örnsköldsviks kommun det
enda acceptabla, är därför att båda områdena får utvecklas som separata förvaltningsenheter som skilda världsarv med olika namn. Örnsköldsviks kommun är inte beredd att medverka till en lösning där namnet Höga Kusten i något av
seende ändras eller suddas ut
heter det i kommunens yttrande.

NEJ FRÅN KRAMFORS
Länsstyrelsen i Västerbotten har också begärt ett yttrande från Kramfors kommun. Och även där har det blivit blankt nej till en utvidgning. Argumenten är ungefär desamma som de argument Örnsköldsviks kommun använder, vilket tyder på att samråd förekommit.
De båda kommunerna har däremot ingenting emot att Kvarkenrådet går in med en egen ansökan om att få bilda världsarvet Kvarken. De båda kommunerna kan också tänka sig samarbete med Kvarken inom relevanta områden på samma sätt som för andra världsarvsområden i Sverige och i världen.

SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons