Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ö-vik mot strömmen

ÖRNSKÖLDSVIK. Med nio färre nya företag än i fjol håller Örnsköldsvik ställningarna medan resten av landet rasar, enligt Nyföretagarbarometern 2001.
Ett glädjande besked för
Nyföretagarcentrum Örnsköldsvik.

Annons

Förra året minskade antalet nyregistrerade bolag i Sverige med 16,2 procent. Störst var minskningen i Kronobergs län, med 22,4 procent, men också de tre storstadsregionerna Stockholm, Skåne och Västra Götaland minskade mer än riksgenomsnittet.
Nyetableringen av företag i
Västernorrland sjönk i enlighet med riksgenomsnittet. 2001 registrerades 867 nya bolag i Västernorrland, ett antal som motsvarade en minskning med 16 procent, jämfört med år 2000. Att jämföra med Jämtlands 13,2 procent och Västerbottens 20,0.
Men statistiken för länet och landet visar att Örnsköldsvik är en av de orter som avviker från avmattningen av nyföretagarandan. Nyetableringen uppgår totalt till 191 företag, vilket är nio färre än 2000. En minskning som motsvarar 4,5 procent.
Det är svårt att veta vad det beror på. Det har varit så det här året, Västernorrland har minskat med 16 procent men i Örnsköldsvik har vi inte haft samma problem, säger Steffan Forsberg, vd och rådgivare vid Nyföretagarcentrum i Örnsköldsvik.

380 RÅDGIVNINGAR
Nyföretagarcentrum räknar med att 191 nya företag ger cirka 300 nya arbetstillfällen i Örnsköldsvik.
Under fjolåret gav Nyföretagarcentrum 380 rådgivningar till personer med en egen affärsidé.
Nyföretagarcentrum och Portalen har en positiv samverkan. Vi har rådgivning och det finns ett nätverk. Den kan vara en anledning till att
företagarsidan håller ställningarna, säger Steffan Forsberg, som planerar för framtida utvecklingsinsatser för att nyföretagandet ska stå sig.
Vi planerar att utöka uppföljningen av de som startar eget. Nu följer vi dem i tre år. Sedan ska vi fortsätta att utveckla samarbetet med Portalen, och då är det bra att vi
sitter på samma ställe som vi gör nu, säger Steffan Forsberg.

BODIL RESARE

Mer läsning

Annons