Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ö-vik bland de bästa på höftleder

ÖRNSKÖLDSVIK. Av de höftledsoperationer som utförs på Örnsköldsviks sjukhus behöver endast 0,6 procent göras om inom sju år. Det är bland de absolut bästa resultaten i landet. Bra material, noggrann planering och duktig personal är receptet för framgång.

Annons

Vid varje operation där man implanterar en höftledsprotes finns en viss risk för komplikationer som leder till att operationen behöver göras om. I Örnsköldsvik är den risken minimal 99,4 procent av de opererade behöver inte byta ut protesen på minst sju år. Det är ett av de allra bästa resultaten i Sverige, och ett bra mått på klinikens höga standard.

PLANERING A OCH O
Uppgifterna kommer från Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, som registrerar alla höftledsoperationer som görs i Sverige.
Bernt Jonsson, överläkare och chef för ortopedkliniken i Örnsköldsvik, är stolt och myser över det goda resultatet. Först och främst framhåller han sin duktiga personal, i varje operation är ett stort team inblandade som måste vara samspelta.
Det är viktigt att planera operationen, vi sätter oss alltid ner och går igenom allt inför operationen dagen innan. Att vara ordentligt förberedd är a och o.
Örnsköldsviks sjukhus har också en fördel genom sin litenhet - det förs ett nära samarbete mellan ortopedkliniken, rehabiliteringen och sjukgymnastiken.

BRA MATERIAL
Här och var i sitt arbetsrum förvarar Bernt Jonsson reservdelar till trasiga människor, ur en ryggsäck under skrivbordet plockar han fram den 15 centimeter långa stålpinne med höftkula som sticks ner i det ihåliga lårbenet och cementeras fast i hålrummet. Kulan passar i den vita plastkopp som cementeras fast i höftbenet. Och vips har patienten en ny höft.
Man kan kliva upp och börja gå försiktigt redan dagen efter operation.
Här i Örnsköldsvik använder Bernt Jonsson och hans kollegor den dyraste protesen som finns på marknaden.
Men det är också den bästa , det är därför vi är så bra. Man får kriga för kostnaderna och argumentera, men det är en service till befolkningen att det ska göras bra.
En höftledsoperation tar omkring två timmar. Operationstiden är viktig ju längre tid såret är öppet, desto större är risken för infektion. Det är enligt Bernt Jonsson den värsta komplikationen man kan råka ut för, att läka ut en infekterad led är svårt. Det kan betyda livslång antibiotikabehandling, eller utbyte av protesen.

ANDRA GÅNGEN VÄRRE
Att operera en andra gång är ett betydligt större och besvärligare ingrepp, eftersom skelettet tunnas ut när man sätter in en protes. Man måste därför transplantera ben som tas ur en benbank, innan en ny protes kan sättas dit.
Det är ett betydligt smärt- och kostsammare ingrepp än den första operationen, varför det är glädjande att det så sällan behövs här i Örnsköldsvik. AMANDA TERMÉN

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons