Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt penningregn över landstinget

sundsvall. Landstingets ekonomi förbättras ytterligare med 45 miljoner kronor mer än beräknat i skatteutfall.
Den goda nyheten kunde landstingsstyrelsens ordförande Jan Sjödin (s) presentera i går när landstingsfullmäktige fastställde budget för nästa år.

Annons

22 miljoner tillkommer från den slutliga skatteavräkningen för år 2000. 23 miljoner ytterligare beräknas för innevarande år 2001.
Sammantaget betyder detta att prognosen för 2001 nu pekar på 33 miljoner i underskott för landstinget. Det budgeterade underskottet vid årets början var 88 miljoner.
De nya skattesiffrorna kommer mindre än två veckor efter det förra glädjebeskedet om 53 nya miljoner för år 2002 som Statistiska centralbyrån hade glömt i kostnadsutjämning för Västernorrlands del.
Jan Sjödin var påtagligt nöjd när han inledde debatten kring landstingets budget och ekonomi på Södra berget i Sundsvall.
Förstärkningarna betyder inte att landstinget ska börja spendera pengar. Men vi får en bättre ekonomi, fastslog han.
Reaktionen från övriga politiska partier var inte oväntat positiv överlag.
Motivationen
stärks av de nya ekonomiska beskeden. Det innebär också att personalen får arbetsro. Vi slipper nya, akuta hot på grund av urholkad ekonomi, säger majoritetskamraten Lennart Johansson (v).
Även oppositionen höll med.
53 miljoner plus troligen ytterligare 18 i sänkta arbetsgivaravgifter och så de här skatteavräkningsbeskeden, det är stora pengar även i landstinget.

MOTSVARAR 35 ÖRE
Det motsvarar 35 öre i höjd skatt.
Det som verkade omöjligt för bara fjorton dagar sedan, att få en ekonomi i balans, är plötsligt möjligt att uppnå, uppgav oppositionsrådet Ingvar Byström (c).
Andra omdömen som hördes var att felräkningen på SCB ger en andningspaus (kd) och att budgeten ser ganska hyfsad ut (mp). Fem timmars debatt gav utrymme för utvikningar åt flera håll. Stor tid ägnades åt moderaternas särlinje att minska anslagen med 75 miljoner till regional utveckling inklusive kultur.
Tonläget skärptes med beskyllningar för populism och lättköpta rubriker i media. Kerstin Nygren (s) anförde kritiken och försökte energiskt och pedagogiskt demonstrera hur varje kulturkrona mindre som landstinget satsar innebär att två kronor ytterligare faller bort från stat och andra finansiärer. För detta fick hon dagens största applåd från församlingen.
Beslutsmässigt följdes de förväntade linjerna i fullmäktige. Budgeten klubbades enligt majoritetens förslag.

OFÖRÄNDRAD SKATT
Det innebär att landstingsskatten varken höjs eller sänks. Utdebiteringen blir oförändrat 10,00 kronor per skattekrona för år 2002.
Moderaterna reserverade sig till förmån för eget förslag, dock utan krav på sänkt skatt. Ett antal säryrkanden från de fem oppositionspartierna i vårdalliansen avslogs av majoriteten. Det gällde bland annat alternativ drift på alla vårdcentraler som så vill, en gemensam psykiatriklinik för hela länet och utredning av att lägga ut Landstingsfastigheter på entreprenad. KLAS LEFFLER

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons