Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt grepp vid Kärrsjögården

Det blir inte "de ensammas jul" utan en jul för alla som vill göra något annorlunda på julafton. På Kärrsjögården kan man fira jul med allt vad det innebär.

Annons

– Förra julen när vi firade jul som familjer ihop i Kärrsjö, växte tanken att göra ett julfirande för fler personer. Under året fick tanken gro vidare, berättar Hans-Göran Björk, ansvarig vid Kärrsjögården.

– Kärrsjögården ska ju vara en plats för upplevelser, glädje, vila och harmoni. Och nu inför julen har vi ofta tänkt på den kategorin julfirare som mest känner stress inför julen på olika sätt. Det kan vara allt från julklappshysterin, ekonomin, allt jobb, matlagning och annat.

– Eller så kanske barnen flugit ur huset och två makar sitter själva på julafton.

Hans-Göran Björk berättar att de som går i bräschen för detta har vuxit upp i en miljö där omtanken om andra varit väldigt viktig.

– Det sitter liksom i blodet.

Hans-Göran Björk, Ulrika Kallin och Lennart Eriksson har tagit fram konceptet tillsammans.

– Vi har även utmanat kyrkor och myndigheter att kunna hjälpa till för de som behöver komma ut på något annorlunda på julafton men inte har egen ekonomi till det, då kan vi och kyrkorna hjälpas åt att stå för kostnaden, säger Hans-Göran Björk.

Lennart Eriksson, verksamhetschef vid Tältmissionen, har under flera år önskat att Kärrsjögården skulle komma till den användning som den ursprungligen iordningställdes för. Historien med Kärrsjögården är ju den att sedan 1960- och 70-talet användes regelbundet för sportlovs- och lägerveckor, kolloverksamhet, bibelstudieveckor, Kärrsjökonferens och annat.

– När vi flyttade all verksamhet till Kärrsjö från Borlänge 1981 var fokus fortfarande på mission och mötesverksamhet i Kärrsjö. Men den enorma tillväxt som Hoppets Stjärna upplevde under 80- och 90-talet, gjorde att allt mindre tid och engagemang kunde läggas på mötet med människor på Kärrsjögården.

I planerna om hur Kärrsjögården skulle komma till användning igen, dök idén upp om julfirande på Kärrsjögården från Tältmissionens missionssekreterare Hans-Göran Björk. Han hade i sin barndom själv upplevt hur en öppen och kärleksfull famn mot samhällets problembarn/familjer på julafton fullständigt förändrat den problemfylls familjens framtid.

– Julafton borde vara årets trevligaste dag. Men det är det inte för alla. Ensamhet, stress, jäkt och frustration är ofta en vanlig julkänsla. Vår tanke är att vanligt folk, fattig som rik, kan bryta de jobbiga traditionerna, och istället fira jul på Kärrsjögården, säger Lennart Eriksson.

Julgröt, lekar runt granen, julkonsert, Kalle Anka för barnen, julbord, fika med tårtbuffé och julklappar till barnen kommer att ingå i firandet, liksom julbön och läsning av julevangeliet.

Mer läsning

Annons