Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt förslag om skolpeng

Regeringen föreslår att det skrivs in i skollagen att kommuner ska fördela resurser till förskolor och skolor efter barnens och elevernas olika behov och förutsättningar.
Bildningsnämndens ordförande Birgith Olsson Johansson (S) är tveksam till förslaget.

Annons

– De utsatta områdena ska få mer resurser. Nu måste kommunerna väga in de socioekonomiska faktorerna vid resursfördelningen mellan skolorna, säger utbildningsminister Jan Björklund.

Oavsett vilken skola eleven går på ska verksamheten hålla så hög kvalitet att eleverna når kunskapskraven för utbildningen. För att skolan ska vara likvärdig krävs att resurserna fördelas utifrån elevernas olika förutsättningar och behov snarare än att de fördelas helt lika mellan skolorna.

– Att hitta ett 100 procent rättvist resursfördelningssystem är svårt. Jag är tveksam att en inskrivning i skollagen kommer att lösa problemet, säger Birgith Olsson Johansson (S).

För att förtydliga kraven på kommunerna föreslår regeringen att det i skollagen ska anges: "att kommuner ska fördela resurser till utbildning inom skolväsendet efter barnens och elevernas olika förutsättningar och behov."

– Det finns inget optimalt sätt att fördela resurser. Koppling mellan resurser och resultat är svårt, det är inte givet att det följs åt. Det gäller att hitta en flexibilitet i fördelningen mellan våra skolor och de behov som finns.

– När vi fördelar pengarna till ansvarig rektor måste vi ha en modell att arbeta utifrån som är lätt att förstå. Därefter måste rektorn fördela och gruppera utifrån de behov som finns på den enskilda skolan.

– Jag tror att det är de som är närmast verksamheten som har kunskapen om hur resurserna ska fördelas.

Frågan Birgith Olsson Johansson ställer sig är hur Skolinspektionen ska kunna bedöma vilka sätt som är bra eller inte gällande resurstilldelning eftersom det finns ingen universallösning.

Förslaget om resursfördelning skickas nu ut på remiss. Regeringens avsikt är att besluta om en proposition om ändringar i skollagen i mars 2014 och att förändringen träder i kraft den 1 juli 2014.

Mer läsning

Annons