Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt adressystem skapar oro bland landsbygdsbor

ÖRNSKÖLDSVIK. Ett nytt adressystem anpassat för databaser håller på att införas på landsbygden i Örnsköldsvik. Dålig information, krångligt och kostsamt, är vanliga reaktioner bland de berörda. Men många har missförstått vad som gäller, anser Agneta Olofsson på plan- och miljökontorets lantmäteri.

Annons

Barbro Häggmark i Hattsjö, Gideå, har vänt sig till ÖA.
Varför ska vi byta adress? Och vart ska man vända sig med frågor? Vi har ringt flera samtal till kommunen och även till polisen men ingen kunde ge besked.
Jag känner många gamla och handikappade som har svårt att kosta på stång och skyltar för 8001000 kronor. Dessutom kan man ju inte gjuta för stången förrän till våren, säger Barbro Häggmark.
Enligt nyordningen slopas tidigare postlådenummer och ersätts med adresser för en viss fastighet eller byggnad, så kallad belägenhetsadress, vilken består av bynamn plus nummer. Om man har boxadress hos Posten gäller den som tidigare för post men bostaden har en ny adress.

INGET TVÅNG
Agneta Olofsson är karttekniker och jobbar med att förbereda de nya adresserna. Även om adressen ändras är ingen tvingad att skylta, förklarar hon. Men allra bäst är förstås om man gör det.
Det nya systemet genomförs enligt regeringsbeslut och det är meningen att adresserna på landsbygden ska ändras överallt i Sverige, berättar hon.
I första hand behöver folkbokföringen och Posten nya adressdatabaser. Men det är också praktiskt om exempelvis räddningstjänsten snabbt kan hitta till en viss adress.
Det kan vara en livförsäkring, säger mätingenjör Lars-Olof Lundgren som också arbetar med det nya systemet på plan- och miljökontoret.
Den som inte vill köpa skylt får göra den själv. Då rekommenderar vi svarta siffror och bokstäver på ljus skylt. Det är ju bra om den syns på kvällen också, säger han.

KOMMUNEN SÄLJES
Vill man ändå köpa åtar sig Örnsköldsviks kommun att leverera skyltarna. Tekniska kontorets skyltverkstad vid Vikingagatan har bråda dagar just nu. Hittills har 1 500 beställningar kommit in.
Kommunen började förberedelserna för ungefär två år sedan och under det senaste året har arbetet varit mycket intensivt, berättar Agneta Olofsson.
På kontoret har vi haft en namnberedning som har givit förslag till adresser och de har sedan gått vidare till kultur och fritids arbetsutskott för yttrande. Till sist har plan- och miljönämnden fattat beslut.
Arbetet har skett successivt och än har inte nyordningen nått ut till alla områden.
I många byar sitter skyltar redan uppe men på andra håll har man inte ens fått besked om namnförslag än.

MÅNGA UNDRANDE
Efter informationsutskicken ringer många till plan- och miljökontoret.
Det är bra att de hör av sig om de har frågor. En del är arga men en del tycker att det är bra. Vissa klagar för att de nyss har bytt telefon och postadress och inte vill byta igen.
En del har också tappat papperna vi har skickat ut. Det är svårt att informera rätt. Om man skriver för mycket läser folk inte allt, säger Agneta Olofsson.
Hennes budskap är alltså att ingen behöver känna sig tvingad av nyordningen.
Det finns inte något särskilt datum att ta hänsyn till och ingen myndighet åker ut och kollar om folk sätter upp skyltar och hur de ser ut.
Posten accepterar också både gammal och ny adress parallellt under en längre tid.
Själv bor jag på landet och på vår väg finns många skyltar och det ser fantastiskt bra ut, säger Agneta Olofsson.

BERIT NORSTEDT

Mer läsning

Annons